Elég volt! A járványügyi korlátozások eltörlését követeli az egységes ellenzék (+videó)

Orbánék a „rendkívüli állapot” indokolatlan fenntartásával csak a hatalmukat akarják megszilárdítani – véli az ellenzék.

Közös sajtótájékoztatón követelték a járványügyi korlátozások eltörlését az ellenzéki pártok csütörtökön kora délután a Parlament előtt.

Barabás Richárd, a Párbeszéd politikusa mindenek előtt valamennyiük nevében kifejezte részvétét és sajnálatát az Ukrajnában zajló eseményekkel kapcsolatban, és mindannyiuk nevében ítélte el az orosz katonai agressziót.

„Most is szeretném hangsúlyozni, hogy a ma hajnalban orosz részről Ukrajnát ért teljesen jogszerűtlen és aljas egész pályás letámadást, valamennyien elítéljük, valamennyien a nemzeti joggal szembeni súlyos jogsértésnek tarjuk, valamennyien humanitárius katasztrófának tartjuk és természetesen valamennyien a végletekig elítéljük. A felelősséget egyedül Oroszországénak tekintjük”.

— fogalmazott Barabás Richárd, majd „minden jóérzésű magyart” meghívott este 7 órára az Orosz Nagykövetséghez, ahol közös ellenzéki demonstrációt tartanak majd, hogy kifejezzék az ukrán nép iránt érzett szolidaritásukat és hogy kifejezzék, elítélik ezt a fajta orosz agressziót.

A fokozódó nemzetközi politikai helyzetre való reagálás után Barabás arról beszélt, hogy követelik a kormánytól a járványügyi korlátozások lazítását, feloldását és megszüntetését. Mint mondta, azt kérik a kormányzattól, hogy helyezzék a védekezést az egyéni felelősség keretrendszerébe.

Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke elmondta: azt tapasztalta, az embereknek elegük van a szigorításokból, és normális életet akarnak, egy normális Magyarországot. Schmuck szerint elfogadhatatlan, hogy különbséget tesznek oltott és oltatlan között.

Vajda Zoltán, a Budapest 13-as egyéni választókerület közös ellenzéki képviselőjelöltje, értelmetlennek minősítette a jelenleg hatályos járványügyi intézkedéseket, amit egy példával is érzékeltetett:

„Stadionban nem kell hordani maszkot, de ha egy rendezvény van, akkor viszont kell”.

— fejtette ki Vajda Zoltán.

Arató Gergely, a Demokratikus Koalíció képviselője elmondta: egy súlyos járványhelyzetben súlyos intézkedésekre van szükség, de ennek feltétele a hiteles tájékoztatás és a hiteles információk.

„Az Orbán-kormány a járvány kezdete óta visszatartja a szükséges és fontos információk jelentős részét, indoklás, megfontolás és megfelelő konzultáció nélkül kényszerít rá az emberekre különböző mondvacsinált intézkedéseket”.

–fogalmazott a DK képviselője.

Arató Gergely a továbbiakban úgy látja, a kormányzat a „rendkívüli állapot” fenntartásával, saját politikai akaratát és hatalmát igyekszik megszilárdítani, így a pedagógusok tiltakozását is kontroll alatt tartja és a korrupciós botrányokról is eltereli a figyelmet.

Lukács László, a Jobbik alelnöke úgy fogalmazott,

„a korlátozások szükségtelenül és ésszerűtlenül korlátozzák a magyar emberek szabadságjogait”.

Lukács elmondta, a közös ellenzéki álláspont, hogy szeretnék a kötelező maszkviselés eltörlését, az ingyenes tesztelések biztosítását, és a tömegrendezvényeket érintő szankciók feloldását.

Videó:

 

Valódi Hírek