Ellenzék: Az ukrán konfliktus végképp ítéletet mondott Paks2-ről

Megüzenték Putyinnak, hogy nem lesz orosz terjeszkedés Magyarországon.

Ellenzéki választási győzelem esetén az új kormány nem fogja megvalósítani a paksi bővítést a jelenlegi formájában – jelentette be szerdán Kanász-Nagy Máté, a LMP társelnöke.

Kanász-Nagy szerint az orosz-ukrán konfliktus végképp egyértelművé tette, hogy amíg Európa és Magyarország kiszolgáltatott az energiaellátás terén az oroszoknak, addig nem lehet biztonságban.

A politikus egyetértett a német kormány döntésével az Északi Áramlat 2 gázvezeték engedélyeztetésének leállításáról, hozzátéve:

„A biztonságot az jelenti, ha egy ország maga állítja elő a felhasznált energiáját. Szerinte ezt Magyarország képes elérni a megújuló energiaforrásokra alapozva”.

Kanász-Nagy Máté kijelentette azt is: Orbán Viktor és a Fidesz az elmúlt tíz évben tévúton járt az energiapolitikájával, az orosz hitelből és orosz technológiával tervezett paksi bővítés ugyanis a több ezermilliárd forintos költségével egy évszázadra adósítja el az országot, és taszítja függő helyzetbe Oroszországtól.

„A bővítés szerződéseit és megállapodásait ezért az LMP szerint a lehető leghamarabb fel kell mondani. A beruházás ugyanis addig nem lehet opció, amíg Oroszország lerohanja az egyik szomszédunkat”.

— hangsúlyozta az LMP politikusa.

(MTI)

 

Valódi Hírek