FRISS: Völner-bizottság felállítását kezdeményezi az ellenzék a Parlamentben (+videó)

Vargáig, Rogánig, sőt Orbánig érhetnek a szálak.

Sajtótájékoztatót tartott az Egységben Magyarországért néven induló összellenzéki szövetség a Völner-ügyben. Ennek során az összefogott pártok képviselői bejelentették, parlamenti vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezik a kenőpénzmilliókkal lebukott Völner Pál botrányával kapcsolatban.

Gelencsér Ferenc felidézte, az utóbbi időszak legnagyobb kormányzati korrupciós botránya derült ki az Igazságügyi Minisztérium miniszterhelyettesének és államtitkárának botrányával. A politikus alkalmanként 2-5 millió forint kenőpénzt vett át Schadl Györgytől, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnökétől.

Az I. kerület momentumos alpolgármestere, a párt listás képviselőjelöltje szerint az államtitkár visszaélt hatalmával, és a pénzért vállalta, hogy „bizonyos ügyeket elintéz„. Gelencsér emlékeztetett, bár Schadl előzetes letartóztatását tölti,

Völner Pál még mindig szabadlábon van

— annak ellenére, hogy az Országgyűlés december közepén felfüggesztette a mentelmi jogát, így azóta felelősségre vonható.

Az alpolgármester elmondta, a kenőpénzbotrányba keveredett, hivatalával visszaélő politikus a mai napig országgyűlési képviselő. Szerinte a fideszes többség úgy gondolja, ezt a többségnek csendben kell tűrnie, mert a kormánypártiak azt hiszik magukról, „érinthetetlenek„.

Kunhalmi Ágnes MSZP-s országgyűlési képviselő, az összellenzék XVIII. kerületi jelöltje arról beszélt,

a szövetség kizártnak tartja, hogy Varga Judit nem tudott a botrányról

annak kirobbanása előtt, és azt is, hogy Orbán Viktor nem tudott arról, „mi történik a kormányban„. Az ellenzék éppen emiatt kezdeményezi a vizsgálóbizottság felállítását.

Kunhalmi szomorúnak tartja, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériumáig is elért a botrány, ugyanis Völner úgy fogalmazott „az EMMI olyan, mint egy trágyadomb„. Azt azonban nem lehet tudni, Kásler Miklós vagy munkatársai kaptak az Igazságügyi Minisztérium államtitkára által felvett kenőpénzekből.

A képviselő azt is elmondta, elfogadhatatlan, hogy

míg a kormány ellehetetleníti a pedagógusok sztrájkjogát, addig az Igazságügyi Minisztérium „bűzlik a kenőpénzektől„.

A képviselő azt kéri, a vizsgálóbizottság a fentieket vizsgálja ki.

Konczer Erik, az ellenzék tatabányai és környéki képviselőjelöltje arról beszélt, ez idáig még egyetlen politikust sem vontak felelősségre a Völner-botrány kapcsán. Azt mondta, egyszer talán a történelemkönyvek is megörökítik azt a „gyalázatot”, ahogyan Polt Péter vezeti a Legfőbb Ügyészséget.

Azt mondta Konczer, fennáll a valószínűsége, hogy Völner Pál megkísérelné a szökést, vagy megpróbálná befolyásolni a tanúkat. A DK korábban amiatt tett feljelentést, hogy kiderüljön, mulasztottak-e a hatóságok azzal, hogy nem rendelték el az előzetes letartóztatást vagy a házi őrizetet. A feljelentést elutasították, ezután panaszt nyújtottak be, de azt is visszadobták.

A fideszesek mossák egymás kezeit, miközben a tisztességes többség számára azt mondják, hogy nincs semmi látnivaló

— jelentette ki a képviselőjelölt. Azt mondta, ha Polt Péter nem végzi el a számára kijelölt munkát, akkor az Egységben Magyarországért politikusainak kell, éppen ezért kezdeményezik a vizsgálóbizottság felállítását.

Arról beszélt,

a Völner-ügyben csak a jéghegy csúcsa látszik, az ügy jelentős része azonban felszín alatt maradt.

A képviselőjelölt azt mondta, szeretnék megtudni, mi a szerepe az ügyben Varga Juditnak, Rogán Antalnak, vagy éppen Orbán Viktornak.

Tordai Bence párbeszédes képviselő, az összellenzék II. kerületi képviselőjelöltje szerint a magyaroknak elegük van abból, hogy

a fideszes kiváltságosok mindent következmények nélkül megtehetnek„.

Úgy gondolja, nyilvánvaló, hogy ahol a miniszterhelyettes érintett, ott a miniszterig is elérnek a szálak, és a hatóságok mindent megtesznek azért, hogy ne derüljön ki az igazság.

Szerinte az is látszik, hogy Varga Judit menekül, és „nem mer kimenni a napra„. Azt is mondta, Rogán Antal olyan budai villákat birtokol, amelyeket nem tudott volna kifizetni miniszteri fizetéséből. Emellett szerinte Orbán Viktor az ország leggazdagabb emberévé vált a strómanjai által.

Tordai úgy véli, ez az ügy „csaj egy kis szelete” a korrupciós hálózatnak, ezért kíván felállítani az Egységben Magyarországért egy politikusokból és szakértőkből álló vizsgálóbizottságot, hogy kiderüljön „hogyan működik Magyarországon a fideszes maffia„. Azt mondta,

április 3-án egy tisztességes ország lehetőségéről fog szólni a választás,

és bebizonyosodhat, hogy „a fideszes kiváltságosok sem állhatnak a törvény felett„.

Videó:

(Demokratikus Koalíció/Facebook)

Valódi Hírek