Nyitrai Zsolt kiköhögte, mennyibe kerül összesen a Fidesz választási osztogatása

Az igen!

A Figyelő gazdasági hetilapnak adott interjút Nyitrai Zsolt, kiemelt társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki megbízott.

Az interjúban Nyitrai arról beszélt, hogy nagyjából 1000 milliárd forintba kerülnek az épp választási kampányra eső februári jóléti intézkedések, amiket fel is sorol:

  • A tizenharmadik havi nyugdíj visszaadása,
  • A szülők személyi jövedelem adójának (szja) visszatérítése
  • A rendőrök, katonák fegyverpénze.

12 éves Fidesz kormányzás tükrében így fogalmazott Nyitrai:

„Az Orbán-kormány most visszaadta a nyugdíjasoknak a 13. havi nyugdíjat, amit a baloldal korábban elvett”.

(Amit viszont az interjúban Nyitrai nem mondott el, hogy az intézkedést 2003-ban a Medgyessy-kormány vezette be a Fidesz ellenszavazatai mellett, és a 2008-as világgazdasági válság nyomán szüntették meg).

Nyitrai arról is beszélt, hogy a nyugdíjasok nem csak plusz egyhavi járandóságot kaptak, mert az Orbán-kormány megőrizte a nyugdíjak vásárlóértékét, és négyszer fizettek nyugdíjprémiumot.

Az infláció kérdésére Nyitrai úgy reagált, hogy az infláció más kérdés, mert

„ez nem magyar sajátosság, hanem globális jelenség, amelyet az energiaárak berobbanása és a pandémia okoz”.

— fejtette ki a miniszterelnöki megbízott.

A fideszes politikus számításai szerint a tizenharmadik havi nyugdíjat 2,5 millióan kapták meg, ami több mint 200 milliárd forintba került. Mint mondta,

„arra törekszenek, hogy minden olyan juttatás, amelyet az egyes társadalmi csoportok megkaptak, az meg is maradjon”.

A kormány szja-visszatérítése által kétmillió munkavállaló jogosult a családoknak járó támogatásra, ami Nyitrai szerint 610 milliárd forintot jelent.

A rendőrök, katonák számára biztosított hathavi fegyverpénzt több mint 70 ezren kapták meg, ez 200 milliárd forint.

Nyitrai, aki kritizálta a Gyurcsány- és a Bajnai-kormány család- és pénzügypolitikáját, méltatta az Orbán-kabinet gyors és határozott döntéseit, amiket a lakosság védelmében hozott meg, így a rezsidíjakat, a benzinár és egyes alapvető élelmiszerek árának befagyasztását, továbbá a kamatstopot. Hogy ezek az intézkedések milyen mértékben károsították meg az érintett szektorokat, azt a költségvetési elvonásokkal ellentétben már nem számolta ki Nyitrai Zsolt.

(via, 444/24.hu)

 

Valódi Hírek