Fogy a levegő Orbán körül: Teljes erőbedobással sürgetik a magyar kormány megbüntetését az EP-képviselők

Elég nagy a konszenzus, hogy a jogállamisági mechanizmus alkalmazása nem várhat.

Nem késlekedhet tovább a Bizottság a jogállamisági mechanizmus alkalmazásával, mondták az Európai Parlament (EP) képviselői egy szerdai vitán az EP közleménye szerint.

Szerdán megírtuk, hogy az EU Bírósága visszautasította a magyar és a lengyel kormány keresetét, és ezzel kimondta, hogy jogszerű a feltételességi mechanizmusról szóló rendelet, azaz mától elvehetik az uniós pénzek szétosztásának jogát azoktól a kormányoktól, amelyek nem tartják be az Unió játékszabályait.

„Ez a győzelem napja a Parlamentben”

— fogalmazott több EP-képviselő később. Többen kijelentették: nincs több kibúvó a Bizottság számára, nem késleltetheti tovább a rendelet alkalmazását.

Elegük van abból, hogy

„miközben pár tagállamban önkényurak vannak hatalmon, az igazságügyi rendszerek egyre rosszabban működnek, korlátozzák a sajtószabadságot és a kisebbségek jogait”

— fogalmaztak.

A vitán az Európai Bizottság részéről részt vett Johannes Hahn költségvetési biztos, aki szerint a Bizottság a Bíróság indoklásának elemzését követően hamarosan véglegesíti a rendelet végrehajtását segítő iránymutatásokat.

Megismételte Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnökének az szavait:

„ha a rendelet alkalmazásának feltételei teljesülnek, a Bizottság lépni fog – azaz megkezdi az eljárást a problémásnak ítélt tagállamokkal szemben”.

(via Privátbankár)

Valódi Hírek