Április után kivizsgálják Orbánék mutyigyanús 12 ezer milliárd forintos honvédelmi beszerzéseit

Vadai Ágnes és Márki-Zay Péter közösen jelentette be az egyesült ellenzék honvédelmi programját.

„Most különösen nagy jelentősége van annak, hogy Magyarország hadügyeiben merrefelé fog elindulni, hiszen rossz esetben küszöbön állhat egy fegyveres konfliktus is Ukrajna és Oroszország között.”

– kezdte Márki-Zay Péter az egyesült ellenzék honvédelmi programismertetőjét.

Márki-Zay kijelentette: Magyarország a keresztény gyökerű Nyugat-Európához tartozik, a NATO-nak lesz hűséges szövetségese. A politikus nem látja akadályát annak, hogy az EU-ban a védelmi ügyek közös európai irányítás alá tartozzanak.

Hangsúlyozta, az orosz-ukrán konfliktusban egyértelműen Putyint tartja az agresszornak. Magyarország kiáll Ukrajna területi integritása mellett – mondta.

Márki-Zay Péter felháborítónak nevezte, hogy Orbán Viktor nem utasította vissza Putyin felvetését, miszerint Magyarországnak ki kellene lépnie a NATO-ból, és le kellene mondania a saját honvédelem lehetőségéről is.

Ezt a beavatkozást minden tisztességes magyar embernek vissza kellett volna utasítania – mondta, hozzátéve, Orbán Viktor azonban odajutott a „Ruszkik haza!” kijelentésétől, hogy most „az oroszok hazajárnak Magyarországra”.

Az eseményen felszólalt Vadai Ágnes, a DK alelnöke, az Egységben Magyarországért honvédelmi területért felelős szakmai kabinetvezetője is.

„Magyarország hűséges és aktív tagja kíván lenni mind az Európai Uniónak, mint a NATO-nak.”

– szögezte le a DK politikusa. Hozzátette:

„Az Európai Unió keretén belül, a közös európai hadsereg az az irány, amelyet mi támogatunk, de szorgalmazzuk az európai titkosszolgálatok és az európai hadiipar együttműködésest is.”

Vadai szerint a kormány 2018 után hatalmas összegeket költött a hadseregre, azonban ennek a nagyrészét titokban tette. Elmondta, hogy az ellenzék támogatja a magyar hadsereg modernizálást, azonban

„a titkos, nem a haza érdekét szolgáló beszerzéseket nem támogatjuk. Ezért 2010 után valamennyi haditechnikai beszerzést át fogunk tekinteni. Ha egy ország 12 ezer milliárdot költ el, akkor ezt nem lehet titokban megtenni.”

Az ellenzék a kibervédelmet is kiemelten fontosnak tartja, amelyre a kormány egyáltalán nem fordít erőforrást. Kormányváltás után gondoskodni fognak egy valós igényeken alapuló előremeneteli rendszerről, ahol a katona áll a középpontban.

„De nem csak a jelen katonáiról kell beszélni. Ez a kormány számtalan alkalommal sértette meg azokat a honfitársainkat, akik arra tettek esküt, hogy egy életen át védeni fogják a hazát. Ma már nyugdíjasok, sokat dolgoztak, és a kormány Kádár-huszárnak nevezte őket, megalázta őket. Szolgálati nyugdíjuktól megfosztotta őket.”

– folytatta a DK politikusa, és megígérte, hogy visszaállítja a nyugdíjas státuszukat.

Vadai arra is kitért, hogy az elmúlt időben egyre több katona követ el olyan cselekedeteket,

„amelyek méltatlanok az egyenruhához, méltatlanok az emberhez. Nők és férfiak is ki voltak téve a magyar honvédségen belül sze×uális zaklatásnak. A honvédelmi tárca vezetői sajnos sokszor ezt a kérdést a szőnyeg alá söpörték. Ha a sajtó nem foglalkozott volna a kérdéssel, ezek az ügyek sosem kerültek volna napvilágra.”

A következő kormány jogokat fog biztosítani a katonáknak, és kezdeményezni fogják az egyenruhások ombudsmani intézményének a bevezetését.

„Külön programot fogunk biztosítani, hogy nők érkezzenek a honvédségbe. Már így is sokan vannak, de szerintünk a kívánatos még mindig feljebb van. Ennek azonban feltétele, hogy mindenki, nők és férfiak is biztonságban érezhessék magukat a magyar honvédségen belül.”

Hozzátette, hogy a katonai nemzetbiztonsági szolgálatot is politikamentessé fogják tenni.

Elmondta, hogy április után az új kormány igent mond a hazafiságra, de nemet az orbáni militarizált államra, ahol miközben felesleges látszatintézkedésekkel keltenek félelmet a lakosságban, a háttérben sok esetben, nemzetbiztonsági kockázatot jelentő gazdasági csoportokat tömnek ki adófizetői pénzből.

Videó:

Valódi Hírek