Dr. Dávid Ferenc: Tisztelt Miniszterelnök Honfitársam!

A gazdasági szakember válaszolt Orbán Viktor nyugdíjasoknak küldött parasztvakító levelére.

2022. február 11-én olyan erős impulzusok értek, amelyeket nem hagyhatok szó nélkül.

1. „Tisztelt Nyugdíjas Honfitársam!” megszólítással nem először kaptam levelet kaptam Öntől. A mostaniból megtudhattam, hogy a nyugdíjas társadalomnak nem volt könnyű az elmúlt időszak, és az is kiderült belőle, hogy – Önnek is köszönhetően – visszakaptuk/visszakaptam a 13. havi nyugdíjat.

Szeretném emlékeztetni, hogy a 13. havi nyugdíjat 2003-ban a szocialista kormány vezette be, úgy, hogy annak idején sem Ön, sem tettestársainak többsége nem szavazta meg a nyugdíjasoknak járó plusz juttatást.

Tizennyolc-tizenkilenc évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy újból törvénybe iktassák ezt a járandóságot, ami már landolt is a számláinkon.

2. Ugyanezen a pénteki napon (február 11-én) jelent meg a KSH gyorstájékoztatója. A hivatalos kiadvány szerint 2022. januárban a fogyasztói árak átlagosan 7,9%-kal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál.

Utoljára 2007. augusztusban volt ennél nagyobb az infláció. Az elmúlt egy évben az üzemanyagok és az élelmiszerek ára emelkedett a leginkább.

A fogyasztói árak egy hónap alatt átlagosan 1,4%-kal nőttek. Az a január 1. napjától hatályos 5 százalékos nyugdíjemelést az infláció már felzabálta, a most kézhez vett 13. havi nyugdíj reálértéke pedig napról napra csökken.

Az élelmiszerek ára 10,1, ezen belül az étolajé 33,4, a liszté 31,0, a margariné 21,2, a kenyéré és a baromfihúsé 18-18, a tejtermékeké 17,2, a tejé 16,9, a sajté 15,8, a száraztésztáé 15,1, a péksüteményeké 14,9, a munkahelyi étkezésé 11,3, az éttermi étkezésé 11,2, a cukoré 11,0%-kal emelkedett egy év alatt.

3. És ezen a nevezetes péntek hajnalon izgatottan vártam, hogy Magyarország miniszterelnöke – a nyugdíjak értékállósága és a száguldó infláció kapcsán – mond néhány megnyugtató szót a Kossuth rádióban a 2,5 milliós nyugdíjasnak.

Az interjú elmaradt, és én nem tudok másra gondolni, minthogy Ön úgy gondolta vagy úgy érezte, hogy nem kell felvilágosítani az idősebb generáció tagjait, és nem is tartozik magyarázattal a rohanó áremelkedéssel kapcsolatosan.

Pedig igen, hiszen az Ön által vezetett kormány gazdaságpolitikája idézte elő ezt a szomorú folyamatot és helyzetet, amelynek legnagyobb vesztese a nyugdíjasok tábora.

Önnek szólnia kellett volna hozzánk, de nem tette, ehelyett küldött nekünk/nekem egy semmitmondó irományt.

Levele végén ismét „elsüti” az új szlogent, mi szerint „Magyarország előre megy, nem hátra!”

Sajnálattal állapítom meg, hogy ez a haladás a nyugdíjasok nélkül, a nyugdíjak kárára történik. Tehát a jelszó helyesen: „Magyarország előre megy, nem hátra, a nyugdíjat meg költsétek a far-hátra!”

Üdvözlettel: Dr. Dávid Ferenc

Valódi Hírek