Szijjártó Péter: Meg tudjuk védeni magunkat, nem kellenek NATO-csapatok

Úgy tudja.

Szijjártó Péter arról számolt be az Euronews-nak szerdán, hogy a magyar hadsereg önmagában is elegendő lehet egy esetleges ukrán-orosz konfliktus kiéleződésekor.

„Magyarország nem fogad új NATO-csapatokat”.

— fogalmazott a külgazdasági és külügyminiszter, mely állásfoglalással világossá tette: A kormány nem tart igényt az amerikai katonai segítségre.

„Nem egyeztünk meg és nem is fogunk megegyezni a csapatokról, mert már így is vannak Magyarországon NATO-csapatok a magyar hadsereg formájában, akik jól felszereltek és tudnak gondoskodni az ország biztonságáról”

— fejtette ki a külügyminiszter.

Az Euronews riporterének kérdésére, hogy közelebb tartja-e EU és NATO-tagként Magyarországot szövetségeseihez, mint Oroszországhoz, így válaszolt:

„Ugyan már! Természetesen igen.”

A külügyminiszter a továbbiakban elmondta, nem szeretnék, hogy az ukrán-orosz konfliktus eszkalálódjon, ezért fontos, hogy találjanak diplomáciai megoldást az ügyben.

Orbán Viktor a keddi moszkvai látogatásán is szóba került az ukrán-orosz konfliktus, ahol a miniszterelnök Magyarországot „jégtörő” szerepben látja.

Eddig Romániába és Lengyelországba is érkeztek NATO-csapatok az ukrán-orosz válság miatt. Joe Biden amerikai elnök, január végén beszélt arról, hogy az Egyesült Államok újabb csapatokat vezényel majd a kelet-európai NATO tagállamokba az orosz-ukrán válság miatt.

(via, HVG)

 

Valódi Hírek