Kutatás: Kiakadtak a magyarok a megfizethetetlen benzináron, nem jött be Orbán módszere

Toronymagasan az európai átlag felett fizetünk a benzinért.

Árstop helyett adócsökkentéssel küzdene a magyarok 63 százaléka a magas üzemanyagárak ellen — írta a napi.hu.

A Pulzus közvélemény-kutatása szerint annyira az egekbe szöktek a benzinárak, hogy a megkérdezettek többsége 480 Ft-os maximalizálás helyett inkább az adócsökkentés mellett döntene. A magyarok úgy érzik, hogy

az államnak lépnie kellene.

Az, hogy az Orbán-kormány 480 forintra maximalizálta a 95-ös benzinolaj árát, a prémium üzemanyagokat pedig még ennél is drágábban adnák, a magyarok többsége szerint nem megoldás. Gulyás Gergely kancelláriaminiszter arról beszélt a múlt heti kormányinfón, hogy február 15-ig érvényes a törvény, és pár napon belül döntenek arról, hogy hosszabbítanak-e.

A megkérdezettek csupán a 26 százaléka az, aki további 3 hónapra hosszabbítana, 14 százalék pedig úgy véli, hogy más a megoldás. Azt gondolják, hogy a nehéz sorsúaknak biztosítani kellene egy kedvezményes üzemanyag-kupont. Ez főként azokat érinti, akiknek gépkocsi nélkül lehetetlen eljutni munkába a sokszor megbízhatatlan tömegközlekedéssel.

A hosszabbítás mellett mindössze 8 százalék döntene. A fennmaradó 11 százalék pedig nem tudja, hogyan lehetne a jelenlegi helyzetnek véget vetni. A Pulzus Kutató felmérése tükrözi ezer 18 évesnél idősebb állampolgár véleményét.

Befolyásolja az adatokat, hogy a megkérdezetteknek milyen magas az iskolai végzettsége, valamint az, hogy mely településen élnek. A felmérés szemlélteti, hogy a felnőtt lakosság miként vélekedik a rettentően magas benzinárakról.

A Holtankoljak.hu azt is összeszedte, hogy a szomszédos országokban mennyi a benzin literenkénti ára. Ebbe beleszámítva a 353,15/ eurós árfolyamot is:

Ausztria – 95-ös benzin: 505 Ft / gázolaj: 502 Ft
Szlovákia – 531 Ft / 498 Ft
Ukrajna – 363 Ft / 355 Ft
Románia – 468 Ft / 466 Ft
Szerbia – 511 Ft / 539 Ft
Horvátország – 519 Ft / 533 Ft
Szlovénia – 480 Ft / 500 Ft

Valódi Hírek