Az egészséges talaj mindennek az alapja

Az egészséges talaj mindennek az alapja

A kertészkedés, kertépítés a modern ember sajátja, az igény, hogy szebbé tegye környezetét, hogy azzal is kifejezze önmagát, viszonyulását a közegéhez. A régi emberek a természeti adottságokat használták ki józan eszükre hallgatva, hogy önmaguk ellátását megoldják, számukra a környezet a létfenntartást szolgálta.

A technológiák fejlődése aztán utat nyitott egy könnyebbnek tűnő életre, amelyben már nem volt helye a józan paraszti észnek, noha a rengeteg változás mellett egyvalami változatlan maradt: az ember és a föld életműködése.

A népesség növekedése, az új technikák, tudományok révén az emberiség elhitte, hogy a természettől eltávolodva is fenntartható az élet, de aztán napjainkra rá kellett jönnie, tovább nem lehet súlyos következmények nélkül kizsákmányolni a Földet.

Vissza a természethez

Manapság virágkorukat élik a bio- meg ökoszemléletű tevékenységek, legyen szó a földek műveléséről, ruházkodásról, étkezésről, egyébről, mert itt lenne az idő visszacsinálni azt, amit elrontottunk.

A komfortzóna elhagyása fájdalmas, sokszor költséges, azonban a várható hasznok érdekében nem mindig marad más választás. Sokszor a gondolkodásmód átállítása szükséges és elengedhetetlen a siker érdekében.

Nincs ez másként a kertművelés területén sem. A természetközeli földműveléshez csak úgy lehet visszatérni, ha a mesterségesen fenntartott rendszernek búcsút intünk. A kétkedők nem szabad, hogy eltántorítsanak az elhatározásodtól. Vannak úttörő példák, amelyek bizonyítják, van élet a komfortzónán kívül is, és kitartó, a jelenleg elfogadott és alkalmazott szabályrendszerrel szembe menve, kis lépésekkel is lehet a fenntarthatóságért tenni.

A Kertfüvesítés személyre szabott szaktanácsadási szolgáltatással segít, hogy visszatalálj a természethez, és olyan környezetben élj, ami a Föld jövőjét szolgálja.

Fenntartható ökogazdaság a talaj életre keltésével

Hiába ápolod növényeidet, a gyepet, az eredmény nem kielégítő? Persze foghatod a kedvezőtlen időjárási körülményekre, amelyek nem kedveznek a növényeknek, annál inkább a kártevőknek. És persze a szomszéd fűje is mindig zöldebb…

Nem árt, ha tisztában vagy vele, hogy mindennek az alapja a talaj, így ha az kimerült, pusztulásnak indult, új növényekkel is csak ideig óráig lesz majd mutatós az eredmény. De ne aggódj, erre is létezik megoldás, és nem a talajcsere és a növény-újratelepítések.

Látszatvilágban élünk, hiszen miközben a polcokról tökéletes, szebbnél szebb gyümölcsök, zöldségek mosolyognak ránk, és csábítanak vásárlásra az egészségesnek hitt étkezés reményében, a háttérben az élelmiszeripar erősen küzd a talajpusztulás következményeivel, és csak mesterséges folyamatok révén tudja fenntartani a látszatot.

Legyél úttörő a saját kertedben, kezdd a szépítést a talajnál, felejtsd el a műtrágyázást, mesterséges növényvédelmet, és kitartó munkával, a megfelelő szerek használatával néhány éven belül zöld és önfenntartó oázissá teheted környezetedet.