„Megbocsáthatatlan bűn” — Válaszokat követel a DK a méregdrága, életveszélyes kínai lélegeztetőgépekkel kapcsolatban (+videó)

Valaki emiatt börtönbe fog kerülni.

Rengeteg a gyanús körülmény a kínai lélegeztetőgépek vásárlása körül — erről Varga Zoltán, a DK politikusa beszélt sajtótájékoztatóján szerdán.

Komoly aggályokat fogalmazott meg Varga Zoltán, amikor a brit számvevőszék 2020-as jelentésére hívta fel a figyelmet.

A jelentés kimondja, hogy a brit kormány által vásárolt kínai Shangrila 510S-típusú lélegeztetőgépek, nem alkalmasak az intenzív osztályon fekvő betegek ellátására. A brit kormány 750 db ilyen típusú lélegeztetőgépet vásárolt körülbelül 1,3 millió forintos darabáron.

Miután bebizonyosodott, hogy a lélegeztetőgépek nem alkalmasak az intenzív osztályon való használatra — mert azt mentőautókban való használatra tervezték –, a brit kormány lemondta a további megrendeléseket.

Az Orbán-kormány ezzel szemben 2020 áprilisában 6258 kínai, köztük Shangrila 510S típusú lélegeztetőgépet vásárolt:

178 milliárd forintért.

Ez azt jelenti, hogy az Orbán-kormány 1 gépért, a brit kormány által fizetett összeg több mint huszonegyszeresét adva,

28 millió 443 ezer forintot fizetett.

A DK felháborítónak tartja az esetet, és szorgalmazza több kérdésben is a vizsgálatok lefolytatását. Varga Zoltán kiemelkedően fontosnak tartja a felelősség megállapítását az ügyben, illetve nem érti, hogy a kormányzat miért nem egyeztetett más országokkal, ahol már vásároltak a lélegeztetőgépekből, ha lettek volna egyéb megoldások is.

Varga szerint tisztázandó a kétes üzleti háttérrel rendelkező maláj üzletember felbukkanása is az ügyben, hogy az miként hozható összefüggésbe a magyar kormány beruházásával. A DK továbbá arra kérdésre is várja a kormányzat válaszát, hogy ki hagyta jóvá ezt a döntést, illetve hogy a a kormány tisztában volt-e vele, hogy a lélegeztetőgépeket Nagy-Britanniában használat után kivonták a forgalomból.

A Demokratikus Koalíció azonnali válaszokat vár az ügyben a kormánytól.

„Nem csak korrupt módon nyerészkedett az Orbán-kormány, de felelőtlenül veszélybe is sodorta a magyar embereket”.

— fogalmazott Varga Zoltán.

A politikus „megbocsáthatatlan, hatalmas bűnként”

— értékelte az esetet, majd hozzátette:

„Valaki e miatt valószínűleg börtönbe fog kerülni.”

A videót itt tudod megnézni:

Valódi Hírek