Kiderült: Még a fideszesek is szeretnék a vitát, amitől Orbán retteg

A miniszterelnöknek össze kell szednie magát.

A Fidesz szimpatizánsok is örülnének egy miniszterelnök-jelölti vitának — állítja az ATV által megkérdezett elemző, Gáspár Kristóf.

Úgy tűnik, a Mindenki Magyarországa Mozgalom által indított plakátkampány elérheti célját, és új kihívások elé állíthatja a kormányt. Az ellenzéki összefogás 1300 plakátot helyezett el országszerte

„hazudik, ezért fél vitázni”

felirattal.

A kampánnyal a miniszterelnöki vita fontosságára szeretné az ellenzék felhívni a figyelmet, illetve kifogásolja, hogy Orbán Viktor nem hajlandó a nyilvános vitára.

Kocsis Máté, a Fidesz frakció-vezetője a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában így fogalmazott:

„Beakadt a vita a miniszterelnök-jelöltnek”.

„Ha jól nézem, ugye ez a vita, ez annyira fontos dolog nála, hogy konkrétan vitában áll a nyugdíjasokkal, a vidékiekkel, a minimálbéresekkel, a fogyatékkal élőkkel, a munkavállalókkal, az újságírókkal, politikai elemzőkkel, tehát én nem tudom, hány vitát szeretne még, de ez egyelőre ránézésnek is elég lesz ebben a kampányban”

– fogalmazott Kocsis.

Márki-Zay Péter úgy látja, az elszabadult árak és az egyre növekvő szegénység a fő okok, ami miatt Orbán fél a vitától.

„Orbán Viktor és emberei nem akarnak szembenézni a megélhetési válsággal, amit okoztak.”

— jegyezte meg az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje.

Orbán egyébként 16 éve nem hajlandó a nyilvános vitára, utoljára 2006-ban volt miniszterelnök-jelölti vita, azóta egyik választás előtt sem vállalta el az ilyen jellegű megmérettetést.

Márky-Zay ezen kívül másról is kérdezné Orbán Viktor-t, többek között

a korrupciós ügyekre is szeretne rávilágítani.

Az ATV által megkérdezett elemző szerint a most indított plakátkampány hatásos lehet. Ha a vitából kifarol a miniszterelnök, akkor a gyáva jelzőt is rásüthetik. A fideszes szavazókon is sok múlhat.

„Már most is van olyan kutatás, ami azt mutatja, hogy a fideszes tábor egy része azért örülne, ha lenne vita. Hogyha még jön pár ilyen kutatás, és még jobban azt fogjuk látni, hogy a két miniszterelnök-jelölt súlycsoportban azonos szinten áll, akkor a fideszes tábor is meg fog fordulni, és akkor viszont

kénytelen lesz Orbán Viktor is megfelelni ennek az akaratnak”

— véli Gáspár Kristóf.

(atv.hu nyomán)

Valódi Hírek