Orbán Viktor: 13 éve dolgozom azon, hogy jó legyen a viszony Putyinnal, és ez működik

Mondott még cifrákat a miniszterelnök szokásos péntek reggeli kinyilatkoztatásában.

A feszült nemzetközi helyzet miatt Orbán Viktor különlegesnek nevezte a keddi moszkvai találkozót Vlagyimir Putyinnal a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Elmondta, a cél az volt, hogy jó orosz-magyar megállapodások szülessenek, de a találkozó fókuszában ennek ellenére a feszült orosz-ukrán kapcsolat állt.

Magyarország azért része a konfliktusmezőnek, mert NATO-ország — mondta.

Hozzátette: a magyar modell eltér a legtöbb NATO-tagállam politikájától, mivel a kormány úgy gondolja,

a NATO-tagság mellett is lehet jó kapcsolatot fenntartani az orosz vezetéssel.

Németország és Franciaország gondolkodik még hasonlóan szerinte: Németország és Oroszország közt egyenesen „dúl a szerelem” — fogalmazott.

Az olyan helyzetekben, amikor „beáll a jégkorszak” Kelet és Nyugat között, Magyarország alkalmas jégtörőnek.

„Ha a feszültséget csökkenteni akarjuk, akkor tárgyalni kell. Hosszan fogunk tárgyalni”

— mondta. Közölte azt is, hogy összesen 9 javaslatot tett Putyinnak, ebből 8-at tárgyaltak, egyet pedig eltettek későbbre.

„13 évnyi munkát fektettem abba, hogy Oroszországgal jó legyen a viszony, úgy tűnik, ez működik”

— mondta.

A találkozó hosszú asztalán kedd óta gúnyolódik a magyar internet, ezzel kapcsolatban Orbán úgy fogalmazott:

“Az asztal pedig hosszú volt, az orosz elnökre vigyáznak, az mégse Magyarország, ahol a miniszterelnök időnként kocsiba ül, mint én teszem, magam vezetek, időnként testőrök nélkül, imitt-amott járom a kórházakat még járvány idején is.”

Szerinte Magyarországnak van tekintélye, mert a magyar érdek az önálló külpolitikája révén van jelen. Szerinte itt mindenki befektetni akar, a világ legjelentősebb gazdaságai keresik az együttműködést.

Hozzátette: az is lényeges, hogy bizonyos kérdésekben — például a „genderügyben” — kitartottunk Európával szemben is. Szerinte kevesen merik megtenni, hogy ilyen konzekvensen képviseljék az állampolgárok érdekeit.

„2030-ra szeretnénk energiafüggetlenné tenni az országot. Ezen sokszor mosolyognak, főleg a baloldalon, pedig az ország már most klímabajnok. Az energiarendszer fenntartása viszont a rezsicsökkentéssel együtt

csak orosz gáz segítségével lehetséges”

— fejtegette. A gázellátással kapcsolatban elmondta, vásárolunk LNG-t is, de ennek magasabb az ára az orosz gáznál, és nem is elegendő.

„Ősszel Szijjártó Péter hosszú távú szerződést kapott 4,5 millió gáz évenkénti szállításáról, ráadásul Ukrajna elkerülésével. Most azt javasoltuk, hogy ezt 1 milliárd köbméterrel toldjuk meg. Majdnem sikerült megállapodnunk, még Szijjártó Péternek kell futnia pár kört”

— mondta erről, majd hozzátette, hogy ő ezt a helyzetet más másfél évvel ezelőtt előre látta, amikor még mindenki azt gondolta, hogy lesz majd kínálat, és lehet válogatni a piacon. Akkor mégis úgy döntött, hogy ennek az ellenkezőjét sem lehet kizárni, és lám.

Beszélt az oltóanyaggyárról is, ami Debrecenben épül majd: Palkovics Lászlónak az év végére meg kell oldania, hogy a gyár első eleme működjön.

A gyárban gyerekeknek készülő oltásokat is gyártanak majd, nem csak koronavírus elleni védőoltást.

„Úgy látjuk, hogy Szputnyikból és Szputnyik Lightból nagy kereslet lesz, és nagyobb, mint az orosz kapacitások. Ha a kereslet így marad, akkor velük együttműködésben tudunk orosz oltóanyagot gyártani és el tudjuk adni”

— mondta erről. Hozzátette: a Pfizer koronavírus elleni gyógyszeréből is tudunk vásárolni.

Aztán Brüsszelre tért át: úgy véli, ott olyan nagy hatalmú emberek ülnek, akik

egy Római Birodalomhoz hasonló birodalomban gondolkodnak.

Elmondta, hogy birodalmi szerveződéseknél a történelem során Magyarország önállósága mindig csorbult, és Brüsszel birodalomépítéséhez is az kell, hogy minél több jogot vegyenek el a tagállamoktól.

„Ilyen téma az LMBTQ és a magyar családtörvény ügye”

— mondta, majd hozzátette, Brüsszel azzal zsarol, hogy aki nem vezeti be a Brüsszelnek tetsző LMBTQ-szabályokat, azaz nem engedi be a propagandát az iskolákba, az nem kap pénzt.

„Szeretnék, ha Magyarországon szervilis kormány lenne, a baloldal nyíltan bemondja, hogy főnyeremény lenne Brüsszelnek az ő győzelmük, de mi a magyar érdekeket tartjuk szem előtt és azt szeretnénk, ha a nemzeti érdekeket szem előtt tartó nemzeti kormány maradna”

— fogalmazott.

Elmondta, a Nyílt Társadalom igazgatója „kikotyogta”, hogyan is működik ez: megszabnák, hogy ha külföldi magyar témákról akar írni, annak kivel kell beszélnie.

Szerinte ez érthető, hiszen Magyarország példátlanul sikeres: itt pedig felsorolta a 13. havi nyugdíjat, a fiatalok SZJA-visszatérítését.

„A családtámogatási rendszerünk párját ritkítja Európában”

— mondta.

„Még nem mi vagyunk a világ legjobban kormányzott országa, lehet a dolgokat jobban csinálni, de összességében Magyarországon

mindenki minden évben egy lépést mehet előre”

— fogalmazott. Hozzátette: nincs annak jelentősége, hogy mindenféle újságírók milyen „blődli” dolgokat írnak.

Márki-Zay Péter vagyonnyilatkozatáról is kérdezték: szerinte mivel halad Magyarország, ezért nem igaz az, amivel a baloldal vádolja a kormányt.

Az emberek élete javult, és jók a személyes kilátásaik. Persze a rendőrségnek és az ügyészségnek észnél kell lennie, de összességében szerinte elmondható, hogy előre megyünk, nem hátra, és

„Magyarország legkorruptabb kormánya a Gyurcsány- és Bajnai-kormány volt”.

Valódi Hírek