Müller Cecília bejelentette: Megjelent a lopakodó variáns Magyarországon (+videó)

Úgy tudja.

Magyarországon is megjelent a „lopakodó omikron” – jelentette be pénteken Müller Cecília a TV2 nevű fideszes propagandacsatorna reggeli műsorában. A nagyvenyimi háziorvos úgy tudja, az omikron-variáns egy nagyon érdekes vírusváltozat, ugyanis további alvariánsokra bomlik. Ezek közé tartozik a „lopakodó omikron” is.

Müller Cecília szerint ez a vírusváltozat a hagyományos PCR-tesztekkel továbbra is kimutatható, de vannak olyan omikron-specifikus tesztek, amelyek egy részét ez a „lopakodó omikron” kikerüli.

Hozzátette: Magyarországon már 94 százalékban az omikron dominál, de 6 százalékban jelen van a delta is.

„Optimista vagyok, annak ellenére, hogy még napi elég magas esetszámot detektálunk, de minden nap egy kicsit kevesebbet”

– mondta Müller, majd megjegyezte, hogy a szennyvízben továbbra is emelkedik a vírus koncentrációja, de már nem olyan intenzíven, mint korábban.

A védőoltásokkal kapcsolatban kifejtette: nagyon fontos, hogy mindenki, aki csak teheti éljen az oltás lehetőségével, ugyanis jóval enyhébb lefolyásúvá teszik a betegséget.

Kitért arra is, hogy sok közlemény jelenik meg arról, hogy negyedik oltás megvéd-e a „lopakodó omikrontól”. Szerinte egyelőre nincs egységes álláspont az ügyben, mert mindenki más paramétereket vesz figyelembe.

Az influenzaoltással kapcsolatban elmondta, hogy a krónikus betegek, idősek, állatokkal foglalkozók és egészségügyi dolgozók számára ajánlja a leginkább.

Az adatok szerint a gyermekvakcinák 75 százalékát már felhasználták. A felnőtteknek ettől kevesebben oltakoztak, csupán az oltások 55 százalékát oltották el.

Videó:


.

Valódi Hírek