Orbán Viktor a Kossuth rádióban: Az inflációról nem a kormány tehet, a hatósági árak betartását szigorúan ellenőrzik

Szerinte nem szégyen másoktól tanulni.

A szakemberek szerint az omikron gyengébb, mint a delta, de ez nem jelenti azt, hogy nem kell védekezni — mondta Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth rádió stúdiójában, ahova pár hetes kihagyás újra beült a szokásos interjúra.

„Van a kezünkben egy aduász, az üti az omikront és a deltát is. Mindenki vegye fel az oltást, ha valaki kettőt vett fel, vegye fel a harmadikat is, ne érezzük mi úgy, hogy túl vagyunk rajta attól, mert egy gyengébb variáns látszik eluralkodni”

— fogalmazott. Felhívta a figyelmet arra, hogy januárban minden hétvégén oltási akciónap van.

Közölte, hogy jelenleg 2 millió Pfizer és 700.000 adag Moderna áll rendelkezésre, tehát van elég oltóanyag. Egyúttal megköszönte a rendőröknek és a tűzoltóknak is a karácsonyi munkát, mert mint mondta, a migráció ilyenkor sem áll le.

Részletezte a védekezésben beállt változásokat is: a csütörtöki kormányinfón már elhangzottakat ismételte el.

A kormánydöntések szerint a karantén hossza ezentúl 10 napról 7 napra csökken, 5 nap után pedig tünetmentesség esetén negatív teszttel lehet szabadulni.

Az iskolában fertőzés esetén csak az oltatlan gyerekeknek kell otthon maradniuk, az oltottak oktatása a megszokott módon folytatódik.

Védettségi igazolványt február 15. után már csak oltás alapján adnak ki, és csak az kaphatja meg, akinek van három oltása, vagy a második után kevesebb mint hat hónap telt el.

Elmondta, hogy a kormányinfót néha már orvosi konzíliumnak érzi, mivel beszéltek a negyedik oltásról is. Bár a harmadik oltás megnöveli a védettséget, ha eltelt utána négy hónap, akkor fel lehet venni a negyediket is, hat hónap elteltével pedig már ez kifejezetten javasolt.

A szerdán bejelentett hatósági árakról is beszélt, amelyek hat élelmiszert érintenek.

„Demján Sándortól tanultam a 90-es évek legelején, hogy persze, általában az a jó, ha a gazdaságra egységes normatív szabályokat alkotunk, de

válság idején nincs normativitás”

— fogalmazott. Hozzátette:

a magas árak mögött az energiaárak állnak.

Elmondta, hogy a magas inflációt nem lehet megállítani a határoknál, az a cél, hogy a negatív hatásait tompítsák. Ennek érdekében emelik a nyugdíjakat és a béreket, illetve próbálnak célzottan védekezni az áremelés ellen.

„Járok a miniszterelnökök közé, Magyarországon nem tudják, milyen feszültségeket okoznak a rezsiárak Nyugat-Európában”

— mondta Orbán arról, hogy a rezsicsökkentés is ilyen célzott védekezés.

Úgy véli, a benzinárstop is működött, a jelzáloghiteleknél pedig kamatstopot vezettek be. Inflációs időkben is próbálják védeni a családokat, ilyet nem vagy alig csináltak Európában — tette hozzá.

Látják azt is, hogy nőnek az élelmiszerárak.

„Körül kell nézni, tanulni sosem szégyen. Októberben a szerbeknél találtam egy nagyon izgalmas dolgot. Ők nem tudnák a bolti cikkek árát szabályozni, de kiválasztottak öt terméket, amit vissza kell állítani a korábbi szintre. Előírtuk kötelezően, hogy ezekből az árukból mindig kell lenni a polcon,

ellenőrizni is fogjuk”

– jelentette be, hozzátéve, hogy a rendelkezés betartható, aki pedig nem tartja be, az komoly pénzbírságra számíthat.

A rendelkezés 90 napig lesz érvényben, nem örökre szól. Felkészült arra, hogy meg kell védenie Brüsszelben a magyar élelmiszerárstopot, mert ott másképp gondolkodnak, mint itt.

Az ellenzékről szólva elmondta, hogy nem lehet rájuk számítani, mivel az alapvető élelmiszerek árát már levitték 5 százalékra, de azt az ellenzék nem szavazta meg — mondta.

„Mibe került volna azt mondani, hogy legalább hat élelmiszer esetében jó döntést hozott a kormány? Rájuk ebben nem lehet számítani”

— fogalmazott, majd témát váltott.

„Az adott település mérete és az ott rendelkezésre álló észmennyiség nincs arányosságban egymással”

— fogalmazott azzal kapcsolatban, hogy szerinte a magyar politika iránya más, mint amit Brüsszel szeret. Szerinte ott azt gondolják, minél nagyobb egy város, annál több az ész, ez azonban nincs így.

Úgy véli, hagyni kell, hogy olyan döntések szülessenek, amelyek az élet természetes rendje szerint normálisak. Az általa családvédelminek nevezett intézkedéseket érik majd támadások, de a magyarok nem gyávák és megvédik az érdekeiket.

A melegellenes népszavazásról elmondta: az nem a felnőttekről szól, hanem a gyerekekről. A kormányra nem tartozik, hogy kinek mi az irányultsága, és

ez Orbán szerint jól is van így.

Szerinte Magyarország szabad ország, ahol az emberek szabadon választhatják meg az életformájukat, és ezért harcoltak a kommunizmusban is. Elismételte, hogy a gyerek nevelése a szülő joga, „mindegy, hogy homo vagy hetero”.

A népszavazás véleménye szerint arról szól, hogy a szülőknek el kell ismerni, hogyan akarják nevelni a gyermekeiket, milyen kifejezésekkel vezeti be őt a sze×ualitás világába.

„Nekünk sem volt egyszerű fiúból férfiba, az egy bonyolult világ volt, ott szükség volt a szülő segítségére. Az iskola nem mondhatja azt, hogy olyan propagandát állít szembe a gyerekekkel, amivel nem ért egyet a szülő. Ez a népszavazás arról szól, hogy a gyereket védjük”

— fogalmazott, majd a nagymamáját idézte, aki annak idején azt mondta, hogy aki hozzányúl a gyerekéhez, annak kikaparja a szemét. Orbán úgy gondolja, hogy bizonyos sze×uális szokásokat, amiket a szülők nem fogadnak el, máshol megengedni, népszerűsíti az iskolai rendszer.

Nem szeretné, ha akár egyetlen magyar szülő is úgy érezné, hogy elveszik a gyereke neveléséhez fűződő kizárólagos jogát.

 

Valódi Hírek