Merkely Béla bejelentette: Itt van a járvány ötödik hulláma

Úgy tudja, az omikron a felelős.

„Elkezdődött a koronavírus-járvány ötödik hulláma”

– jelentette ki Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora a Kossuth rádióban péntek reggel.

Hozzátette: a járvány első két hullámát Magyarországon az eredeti vuhani vírus okozta, a harmadikat a brit, a negyediket pedig a delta variáns. Az újabb hullámért az omikron a felelős.

Merkely elmondása szerint az először november végén, Dél-Afrikában kimutatott vírusváltozat rendkívül fertőző, a „kihasználja a legkisebb rést is”.

Félnivalójuk a beoltatlanoknak van, mert náluk nincs meg az alapimmunitás, amely a szervezet egészét érintő vírushatástól megvédi őket. A beoltottaknál a rektor elmondása szerint a legjellemzőbb tünet az orrfolyás, fej- és torokfájás, egy-két napig tartó láz.

A szakember szerint

akár tízszeres is lehet majd a megugrás a betegek számában és ez a súlyos esetek abszolút számában is meg fog mutatkozni.

Csütörtökön a járványügyi tájékoztató oldal azt közölte, hogy a fertőzöttek száma ismét emelkedik, aminek oka az omikron variáns terjedése.

A napi számokban is látható az emelkedés: csütörtökre 6454 ember szervezetében mutatták ki a koronavírust, ami csaknem a duplája az egy hete közölt adatnak. A pénteki adatoknál szintén ez a helyzet.

 

Valódi Hírek