Felháborodtak a háziorvosok Müller Cecília döntésén: Zúgolódik a szakma az újabb intézkedés miatt

Tovább nő a feszültség.

Kedden Müller Cecília újabb utasítást adott ki a háziorvosok számára. Az országos tiszti főorvos januártól a rendelési időn túli „önkéntes” oltási akciónapokra kötelezi a háziorvosokat, ám az önkéntesség csak elviekben merül fel, ugyanis az a praxis, amely elmulasztja a rendelésen kívüli oltási alkalmakat, akár 5 millió forintos bírsággal is számolhat.

Békássy Szabolcs, a háziorvosok országos kollegiális szakmai vezetője a szakma képviseletében az Inforádió Infostart című műsorában elmondta, a háziorvosok az idei évben oroszlánrészt vállaltak az oltások beadásában. Az oltási akciónapok megszervezése a jövő évben újabb terheket ró majd a háziorvosokra, ugyanis a tervek szerint péntek délutánonként vagy szombatonként kell biztosítani a vakcinák beadásának lehetőségét.

Abban reménykednek, az önkormányzatok a szervezéshez szükséges segítséget megadják a praxisok számára. Békássy szerint nem lehet előre tudni, mennyire lesz sikeres januártól az akcióhét, ugyanis számos praxisban már most magas az átoltottság mértéke.

A szakmai vezető elmondta, a Nemzeti Népegészségügyi Központ által frissen kiadott utasítással kapcsolatban nem volt szakmai egyeztetés azzal kapcsolatban, hogy pénzbüntetést kaphatnak az oltási akciónapokból kimaradó praxisok.

Messzemenőkig elhatárolódnak” a pénzbírságok kiszabásától.

Azt mondta, az akciónapok megszervezését illetően azonban zajlottak egyeztetések, és a maguk részéről megfogalmazták javaslataikat az oltási csoportnak. Békássy elmondta,

sok helyen csak helyettesítésekkel tudják csak megoldani a folyamatos feladatellátást a háziorvosok,

ezért nem szabad minden praxisra vonatkozó szabályokat hozni az oltási akciónapokkal kapcsolatban.

(Inforádió nyomán)

Valódi Hírek