Politico: Elindult a visszaszámlálás, Orbán az európai szélsőjobbal közösen bukhat el 2022-ben

Jövőre könnyen változás jöhet.

A Politico című amerikai portál újságírója, Lili Bayer elemző cikket jelentetett meg, amelyben arról írt, sorsdöntő választás vár 2022-ben az európai populisták számára, köztük a magyar Orbán Viktorra, a lengyel Jaroslaw Kaczynskire és a szlovén Janez Jansára, akiket a szerző bajkeverőknek nevezett. Ezen populisták a cikk írója szerint hosszú éveken keresztül egyre nagyobb népszerűségnek örvendtek, és ihletet adtak más politikusoknak, valamint az Európai Unió jövőjéért aggódókban riadalmat keltettek.

Orbánra külön kitért a cikk írója, aki megszilárdította hatalmát a média és az igazságszolgáltatás felett. A lengyel kormányzó párt esetében a bírósági reformot említette a szerző, ami még az Európai Uniónál is kiverte a biztosítékot. A szlovén miniszterelnökkel kapcsolatban a közmédiára gyakorolt nyomást nevezi meg az író, valamint azt, hogy nem volt hajlandó kinevezni az Európai Ügyészséghez delegált két szlovén jogászt.

A cikk szerint

a magyar ellenzéknek reális esélye van arra, hogy Orbánt választásokon megverje,

még akkor is, ha belső ellentétek mételyezik az együttműködést, és a feltételek sem egyenlők a Fidesszel. Az ellenzék a magas korrupcióból és a munkanélküliségből próbál tőkét kovácsolni, és ezzel kívánják a bizonytalanokat megszólítani.

Arra is kitért a szerző, hogy Orbánra a szimpatizánsai hazafiként tekintenek, ezzel szemben az ellenzéki szimpatizánsok ezzel szemben autokrataként tekintenek rá. A cikkíró szerint

a jövő évi választás sorsdöntő lesz a magyar miniszterelnök esetében, és meghatározhatja az általa felemelt üzletemberek sorsát is.

A Márki-Zay Péter vezette ellenzéknek nehéz dolga lesz, ugyanis a kormánypártok jelentős erőforrásfölényben vannak.

Az ellenzéki győzelem jelentősen megváltoztatná Magyarország Európai Unión belüli szerepét,

valamint a geopolitikai hozzáállását, ugyanis a Kínával és Oroszországgal való kapcsolatok is más irányt vehetnének, az EU-val, az USA-val és a NATO-val pedig jelentősen javulhatna a kapcsolat. Ezzel szemben Orbán győzelme esetén folytatódna a Fidesz hatalomba való bebetonozása, valamint a szélsőjobb európai megerősödése a cikk írója szerint.

(Népszava nyomán)

Valódi Hírek