Azonnali vizsgálatot követel a DK, miután kiderült, hogy Ádert is megfigyelték a testőrein keresztül

Vadai Ágnes tudni akarja, hogy Orbánék kiket és milyen indokokkal figyeltettek meg hónapokon, éveken keresztül.

Hétfőn derült ki, hogy a Köztársasági Elnöki Őrség vezetőit is megcélozták a Pegasus kémszoftverrel. A Direkt36 oknyomozó portál szerint Pomozi Sándor és Viplak Attila voltak a két célpont.

A megfigyelés célpontjai tehát olyan testőrségi vezetők voltak, akik a legrészletesebb információkkal rendelkeztek Áder János és családja hivatalos és magánprogramjairól egyaránt.

Vadai Ágnes (DK) szerint az eset az elmúlt 12 év legmendöbbentőbb, egyben legtöbb kérdést felvető botránya.

„Mi indokolta, hogy az állampárt a testőrségén keresztül figyeltesse meg a saját köztársasági elnökét is?”

– tette fel a kérdést a DK frakcióvezető-helyettese, hozzátéve: az államfő az a közjogi méltóság, aki pozíciójából kifolyólag valamennyi állambiztonsági információ birtokában van.

„Hova kerültek az így megszerzett információk és ki használta fel ezeket?”

– kérdezte Vadai, aki emlékeztetett hogy Kósa Lajos a közelmúltban elismerte, hogy a kormány megvásárolta és használta is a Pegasus kémszoftvert.

„Éppen ezért most már nem csak a Pegasus-sal kapcsolatos szerződéseket akarjuk megismerni, hanem az egyéni engedélyeket és az egyedi ügyek aktáit is!

Egy ilyen ügy nem maradhat vizsgálat nélkül, Magyarország polgárainak joguk van tudni, hogy a fideszes pártállam a saját hatalmának megőrzése céljából kiket és milyen indokokkal figyeltet meg hónapokon, esetleg éveken keresztül.”

– közölte az ellenzéki politikus.


.

Valódi Hírek