Váratlan helyen bukkant fel a bukott fideszes politikus, akihez súlyos botrányok kötődnek

Újra feltűnt, sokadszorra.

Facebook-bejegyzésben adott hírt Németh Szabolcs sümegi ellenzéki politikus, hogy Papcsák Ferenc korábbi zuglói polgármester ügyvédi irodája rendszeresen kap megbízásokat a helyi kormánypárti városvezetéstől. A bejegyzés tanúsága szerint esetenként több millió forint értékben kap megbízásokat a korábban elszámoltatási kormánybiztosként is dolgozó expolitikus.

Németh Szabolcs bejegyzését változtatás nélkül közöljük:

CSAK ÚGY REPKEDNEK A 10 MILLIÓK

Minap „szivárgott” hozzám egy hivatalos levél, melyet Végh László jegyez és amelyben egy összesítés van arról, hogy Sümeg város nevében és Sümeg város pénzéből Végh László a pandémia alatt mennyi pénzt utalványozott a Budapesten működő köztudottan Fidesz-közeli ügyvédi irodának.

Miközben a pandémia alatt Sümegen sorba mentek tönkre vállalkozások, boltok zártak be és munkahelyek szűntek meg, nehezebb lett sok családnak a megélhetés, a városi intézményeknél pedig még egy csomag szalvétán is kénytelenek spórolni, addig a botrányaiba és hazudozásaiba belebukott Végh László egy budapesti ügyvédi irodának /eddig/ minden gond nélkül 10.826.750 forintot fizetett ki.

Valami rejtélyes ok miatt kizárólag ebben a Budapesten működő Papcsák ügyvédi irodában látta a Végh vezette önkormányzat azt a spirituszt, ahol el tudják látni Sümeg közbeszerzési és egyéb jogi ügyeinek a képviseletét. Valószínű, hogy Sümegen és Veszprém megyében nem akadt egy ügyvédi iroda sem, ezért Budapestig kellett menni és kizárólag ehhez az ügyvédi irodához.

Aki figyeli, hogy milyen törvénysértő módon használták fel Sümegen az Európai Uniós és magyar állam által adott pályázati pénzeket és hogy azokat hogyan kérik vissza, épp a sok szabálytalanság miatt, annak nem ismeretlen a Végh által mostanra közel 11 millió forinttal „megdobott” ügyvédi iroda neve.

Nos, ez a budapesti iroda bonyolított Sümegen több közbeszerzési eljárást is, ezek közül pontosan négyben olyan szabálytalanságok sorozatát sikerült elkövetniük, ami miatt Sümeg városára, az itt élőkre a Közbeszerzési Hatóság 11 millió bírságot szabott ki.

Ráadásul a Pénzügyminisztérium a Ramassetter-házra, Középkori Piacra, Belvárosi Piacra adott pályázati pénzek 100 százalékát /Bölcsődére 20 százalék/, mintegy 163.926.283 Ft-ot visszakövetel Sümegtől.

A Pénzügyminisztérium álláspontja szerint a közbeszerzési törvény súlyos megsértése miatt nem volt más lehetőség, mint ezek a sokba kerülő szankciók. A közbeszerzési eljárásokat és jogi ügyleteket kizárólag a Végh által 11 millióval kitömött budapesti iroda végezte. Látjuk, hogy hogyan…

Joggal merül fel a kérdés, hogy ha ilyen munkát végeztek, akkor miért is vannak még mindig ilyen jól fizetve a sümegiek pénzéből?
Ennyi hiba és tévedés után az a minimum, hogy egy önkormányzat megválik egy ilyen társaságtól. De nem! Végh szintén rejtélyes ok(ok) miatt ragaszkodik ehhez a budapesti irodához.

Holott „munkájuknak” köszönhetően Sümegnek a már említett 163.926.283 forint törvénysértően elköltött pályázati pénzt és a 11.000.000 forintos bírságot is meg kell fizetni. Ráadásul 2020 decemberében a Fővárosi Törvényszék jogerős ítéletében utasította el a Végh vezette önkormányzat keresetét, és mit ad Isten mindkét perben a már említett Papcsák iroda képviselte Sümeget.

Persze a bukta után a perköltséget Sümeg kasszájából fizették.

Ennyi bukta és bírság, megvonás után Végh László 2020 decembere óta is, mintha mi sem történt volna fizeti ezt az ügyvédi irodát. Tavaly nyáron volt, hogy 2.794.000 forintot utaltak Budapestre Véghék, miközben itt helyben azon ment a matek, hogy az egyik óvónő 4 vagy 8 órában dolgozzon, mert nincs pénz a bérére.

Felhívtam néhány polgármester ismerősömet és elmeséltem nekik ezt a történetet,

hüledezve hallgatták, hogy egy ekkora település, mint Sümeg ennyi pénzt fizet ügyvédekre.

Arra a felvetésemre, hogy ennyi szakmai hiba után mit tennének, egyértelmű volt a válasz: azonnali szerződésbontás és egy fillért sem fizetni nekik tovább. De Sümegen ez pont fordítva van!

Én nem vagyok közbeszerzési szakjogász, de azt tudom, hogy egy ilyen közbeszerzéseket bonyolító irodának kötelező a felelősségbiztosítás, ami ilyen -mint a sümegi- esetekben helytáll és fizet, kártalanít. Mit gondolnak, Végh és a darabokra hullott helyi „csapata” milyen lépéseket tett az ügyvédi iroda irányába ez ügyben? Talált, süllyedt! Semmilyet! Inkább tovább fizetik őket.

Mivel Magyarországon lassan megalakul a gondolatrendőrség, ezért még gondolni sem merek arra, hogy itt valami mutyi húzódhat meg. Bizonyára kizárólag valami más, ami miatt ilyen jól van a sümegiek pénzéből dotálva ez a budapesti iroda, mondjuk szerelem vagy esetleg véletlen.

Azért van itt még egy kis apróság: Valami véletlen folytán

épp ez az ügyvédi iroda látta el a hamis érettségibe belebukó Szabó Krisztina és az egykori élettársa, Végh László privát pereinek képviseletét.

/teszek is be egy fotót/ Sőt, tiszta véletlen: Szabó Krisztinát épp ez a budapesti iroda képviselte abban a perben, amit a 40 éves orvosi múlttal rendelkező Dr. Szalai Mária sümegi főorvos ellen indított.

Azon sem lennék meglepődve, ha Végh László volt élettársát, Szabó Krisztinát a most december 14-én a hamis érettségi miatt Pécsett induló büntetőeljárásban ez az ügyvédi iroda képviselné. Mindenesetre addig is a hazudozásairól elhíresült Végh és az őt mindenben támogató néhány ember közreműködésével folytatódik a pénzek utalása Budapestre, bizonyára mindez a sokat hivatkozott (hazudott) lokálpatriotizmus jegyében.

Apropó lokálpatriotizmus! A mellékelt táblázat jól mutatja, mennyire is lokálpatrióták Végh és csapata. A 28 kifizetés közül kettő sümegi ügyvédnek sikerült valami megbízást szorítani. Ha kettőjük díját összeadjuk, az a fele annak, amit Végh Budapestre utal egy hónapban.

Miközben Sümegen nincs pénz semmire, rosszak az utak, járdák, a közvilágítás olyan színvonalú, mint az 1900 évek elején, munkahelyek nem létesülnek. A még működő vállalkozások élelmiszert dobnak össze, hogy segítsék a sok sümegi rászorulót.

Ráadásul 245 millió hitellel a nyakában Sümegnek azon kell gondolkodni, hogy a 163.926.283 Ft és a 11 milliónyi bírság miből is lesz kifizetve. Míg ezen gondolkodnak, addig Végh László sikerről beszél és folytatja a milliók kifizetését, annak az ügyvédi irodának, akiknek nem kis szerepük volt Sümegnek a Közbeszerzési Hatóság, Pénzügyminisztérium és Fővárosi Törvényszék általi elmarasztalásában.

Csatoltam pár fotót, ami alapján jól látszik, hogy ez az ügyvédi iroda hol kit, kiket képviselt.

(Németh Szabolcs/Facebook)

Valódi Hírek