Forrnak az indulatok: Keményen odacsapott Orbánéknak az Európai Bizottság

Két hónapjuk van lépni.

Kötelezettségszegési eljárást indít Magyarországgal, Németországgal és Luxemburggal szemben az Európai Bizottság, mivel e tagállamok nemzeti jogszabályai nem ültetik át teljeskörűen vagy pontosan

a rasszizmus és az idegengyűlölet elleni harcra vonatkozó uniós szabályokat

– olvasható a bizottság csütörtöki tájékoztatásában.

Mint írják, Németország és Magyarország jelenleg nem minősíti bűncselekménynek a gyűlöletbeszédnek a kerethatározatban említett konkrét formáját. Konkrétabban

„a magyar jogrend nem nyilvánítja bűncselekménynek a nemzetközi bűncselekmények nyilvános védelmezését, tagadását és súlyos banalizálását, míg a német jogrendszer nem minősíti bűncselekménynek e bűncselekmények nyilvános tagadását és súlyos banalizálását. Ezenfelül Magyarország és Luxemburg sem hozta meg a szükséges intézkedéseket annak érdekében, hogy a rasszista és idegengyűlölő gyűlölet-bűncselekményeket ténylegesen bűncselekménnyé nyilvánítsák.”

Mindhárom országnak két hónapja van arra, hogy feloldja az uniós jog megsértését, ha ez nem történik meg, a Bizottság az Európai Unió Bíróságához fordul.

Idén eddig összesen háromszor indított már az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást Magyarország ellen: a Klubrádió ügye, a homofób (a kormány által gyermekvédelmi törvénynek titulált) törvény, illetve a Meseország mindenkié című könyv miatt.

Orbán Viktor novemberben levélben őrjöngött, azt követelte Ursula von der Leyentől, az Európai Bizottság elnökétől, hogy függesszen fel több eljárást is, amely Magyarország ellen indult.

Valódi Hírek