Elemző: Egyesek nagyot szakítanak a rekordgyenge forinton — A Magyar Nemzeti Bank is köztük van

Az sem meglepő, hogy kik azok, akik viszont nagyon rosszul járnak.

Ahogy arról beszámoltunk, hétfő reggel történelmi mélyponton volt a forint: akkor 370 forintot ért egy euró, a helyzet azonban csak tovább romlott azóta, kedden már 371,5 forintot is kellett fizetni egy euróért.

A 444 megkérdezte Németh Dávidot, a K&H Bank vezető elemzőjét, hol lehet az árfolyam teteje. A szakember szerint azonban ezt nem lehet megjósolni, akár 375 forintig is felkúszhat az euró ára.

Az elemző ugyanakkor rámutatott, hogy a forintgyengülés

egyik legnagyobb nyertese a Magyar Nemzeti Bank lehet,

ami tavaly 255 milliárd forint nyereséget könyvelhetett el, ennek a legnagyobb részét pedig már akkor is a forintgyengülésnek köszönhette.

A gyenge forinttal az exportőrök, például az autógyárak vagy a gyógyszeripari és élelmiszeripari szereplők is jól járnak, ezek jellemzően multinacionális cégek.

A forintgyengülés jót tesz továbbá a turizmusnak is, hiszen így Magyarország olcsó célpont, nyáron és ősszel is erre utaló jeleket érzékelt a szállodaszövetség.

Rosszul jár azonban a gyenge forinttal a lakosság, hiszen rengeteg az importtermék, amelyek így drágulni fognak, illetve szívhatják a fogukat a devizahitelesek százezrei is — mondta az elemző.

Valódi Hírek