Gyász: Meghalt a Fidesz volt EP-képviselője

Nyugodjon békében!

Elhunyt Schöpflin György, a Fidesz korábbi európai parlamenti képviselője. A politikus három cikluson keresztül — a magyar uniós csatlakozás óta — 2004 és 2019 között volt az Európai Parlament tagja. Schöpflin György 81 éves volt, néhány nappal a 82. születésnapja előtt halt meg.

Professzor Úr, kedves Gyuri! Köszönöm a hosszú beszélgetéseket. Isten áldjon, nyugodj békében!” — búcsúzott bejegyzésében Hölvényi György, a KDNP EP-képviselője.

A Fidesz közleményt adott ki a politikus halálára reagálva. „A Fidesz – Magyar Polgári Szövetség mély fájdalommal és megrendüléssel értesült arról, hogy a Fidesz korábbi európai parlamenti képviselője Schöpflin György elhunyt. Schöpflin György Magyarország uniós tagságának kezdetétől fogva képviselte a magyar érdekeket Brüsszelben 2019-ig. Nem felejtjük a hazáért tett munkásságát” — írták.

A képviselő 11 évesen, 1950-ben családjával Nagy-Britanniába költözött. A Glasgow-i Egyetemen szerzett jogi diplomát, majd a londoni Chatham House-nál dolgozott kutatóként, azt követően pedig a BBC-nél helyezkedett el újságíróként. Ezzel párhuzamosan közép-európai politikatörténetet tanított a London School of Economicson, majd a Londoni Egyetemen.

A Fideszbe 2003-ban lépett be, 2004-ben pedig hazatért. 2005-ben Báthory-díjjal, 2019-ben a Magyar Érdemrend középkeresztje a csillaggal tüntették ki.

(Hölvényi György/Facebook/hvg.hu)

Valódi Hírek