Kiderült, miért hallgat mélyen a kormány az orosz vakcináról — Már az oltási akcióhéten sem adnak be ilyet

Megvan az oka, hogy nem reklámozzák.

Azért nem reklámozza már a Szputnyik-oltást a kormány, mert lejárt a szavatossága az összesnek, amit Magyarország vett — írta a Szabad Európa csütörtökön.

Gulyás Gergely a csütörtöki Kormányinfón az újabb szigorítások bejelentése mellett közölte: jövő hétfőn indul az oltási akcióhét, amikor is bárki regisztráció nélkül megkaphatja az oltást az oltópontokon, azonban azt is hozzátette, hogy a Szputnyik már nem elérhető.

A miniszter állítása szerint ez a vakcina elfogyott, a Szabad Európa azonban azt írja az oltóanyagról:

„ha valahol fel is ajánlják, nem érdemes kérni, mert csak fél évig áll el, és mostanra biztosan lejárt az összes szavatossága, amit a magyar állam vett”.

A lap emlékeztet, hogy a Szputnyik V első komponensének utolsó szállítmánya április 27-én érkezett Magyarországra, a második komponens utolsó szállítmánya pedig május 11-én.

A gyógyszert a gyártó szerint maximum fél évig lehet eltartani mínusz 18 Celsius-fokon, utána már nem szabad beadni. Felolvasztva két óráig áll el,

visszafagyasztani pedig tilos.

Ebből következik, hogy október végére lejárt minden olyan első komponensű orosz oltóanyag, amit még nem adtak be, de november közepére a második dózisok szavatossága is lejárt.

A múlt héten Gulyás azt állította, hogy az orosz oltóanyag már gyakorlatilag elfogyott, de sem azt nem mondta határozottan, hogy már egyáltalán nincsen, sem azt, hogy bevonták volna.

Ezért a lap arra figyelmeztet, hogy ha valahol ajánlják is a Szputnyikot, nem szabad elfogadni.

Az ECDC-nek küldött adatok szerint nagyjából nyolcvanezer első adag Szputnyik maradt meg Magyarországon.

Valódi Hírek