Merkely Béla elárulta, miért ment szembe a saját ajánlásával a harmadik oltásnál

Megoldódott a rejtély.

Nemzetközi gyakorlatot követett Merkely Béla, amikor harmadik oltásként is vektorvakcinát adatott be magának — közölte a Semmelweis Egyetem.

Két Szputnyik oltásra Janssent kért harmadiknak Merkely Béla — erről a Semmelweis Egyetem rektora az RTL Klub Reggeli című műsorában beszélt szerdán.

A 24.hu felhívta a figyelmet, hogy Merkely két vektorvakcina után harmadjára is vektorvakcinát választott, noha erről korábban azt mondta, nem javasolja.

„Az mRNS vakcina után jöhet vektorvakcina (például az egy dóziusú Janssen), míg az Astra Zenecát vagy Szputnyik V-t kapottaknak

más típusú oltóanyagra van szükségük”

— idézte a lap Merkelyt.

A Népszavának eljuttatott közleményben a SE azt írja, időközben változott a tudomány álláspontja,

„a rendelkezésére álló nemzetközi adatok és ajánlások alapján adható vektor alapú oltóanyagra, azonos adenovírust tartalmazó vektor alapú vakcina”.

A közleményben emlékeztetnek, hogy 2021. nyarán jelentetett meg szakmai ajánlást a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) arról, hogy kinek milyen típusú oltóanyagot javasol harmadik vakcinaként.

Mivel Magyarországon az elsők között kezdték meg beadni a harmadik oltást, azóta rendelkezésre állnak olyan újabb klinikai eredmények és nemzetközi ajánlások, melyek alapján Merkely Béla – az oltást végző orvosával egyeztetve — felvette a Janssent a két korábbi, Szputnyik oltás után.

Valódi Hírek