Csúnyán kiakadt a világhírű történész Orbánék miatt: Óriási bajra számít, ha nem lesz változás

Kemény kritikát fogalmazott meg.

Timothy Garton Ash, az Oxfordi Egyetem történész professzora szerint a nyugati világ rövidlátó, sőt, egyenesen kontraproduktív politikát folytat, amiért a lengyel, valamint a magyar kormányt igyekszik megbékíteni az Európai Unióval. A kommunista rezsimek és a rendszerváltás kutatójaként ismert, a szólásszabadság védelmezőjeként elhíresült oktató szerint

a két ország a legrosszabb esetben kiléphet az EU-ból.

Kiemelte, hogy a két ország lakosságának többsége kitart az uniós tagság mellett. Magyarországon szerinte még Lengyelországnál is súlyosabb az eset, ugyanis véleménye szerint egyáltalán

nem beszélhetünk demokráciáról

az előbbi esetében. A magyar rendszert hibridnek nevezte, ami a jogállamiság és a tekintélyuralom között félúton helyezkedik el. Joe Biden, az Amerikai Egyesült Államok elnöke kizárólag a magyar kormány képviselőit nem hívta meg a washingtoni demokráciacsúcsra az uniós tagállamok közül, és Ash szerint jól tette.

A történész azt várja az új német kormánytól, hogy világosan fog kommunikálni a magyar kormányzattal. Szerinte az Uniónak lépnie kell, és érvényesítenie kell a jogállamisági rendszerét. Ha nem teszi, a lengyel kormánypárt alááshatja az igazságszolgáltatás rendszerét, ezzel a demokráciát is veszélyeztetve.

A professzor

azt várja, hogy a politika ismét közelebb kerüljön az emberekhez.

A hatalmon lévő elitek sokszor szűk látókörűek, és ez a demagógia térnyeréséhez vezet szerinte. A legnagyobb problémának azt látja, hogy a pénz és a politika egyre jobban összefonódik, és nagyvállalati oligarchia jön létre. Szerinte ezen mindenképpen változtatni kell.

(Népszava/Spiegel)

(Címlapfotó: AFP)

Valódi Hírek