A leggyakrabban használt salátatípusok

A különböző zöldségek étkezésünk kihagyhatatlan elemei. Nem csak egészségügyi előnyeik miatt érdemes minél többet fogyasztani belőlük, de azért is, mert eszméletlen finomak.

A megfelelő mennyiségű zöldségfogyasztásnak egy remek módja a rendszeres salátaevés.

A saláták alapja általában valamilyen zöld leveles növény. A saláták igen sokféle típusa ismert, színben és formában is változatosak. Míg bizonyos fajtáit szinte mindenki ismeri, másokat általában ritkábban használunk.

De vajon mely salátatípusokat alkalmazzuk a leggyakrabban, és minek köszönhetik népszerűségüket? Cikkünkben utánajártunk!

Fejes saláta

A fejes saláta talán az egyik legismertebb típus, amely Európa-szerte elterjedt. Egykor az idényzöldségek közé sorolták, ma már egész évben termesztik.

Nem véletlen, hogy ennyire közkedvelt alapanyag, ugyanis nagyon jó hatással van az egészségünkre. Elősegíti az emésztést, támogatja a vérképzést és a veseműködést, valamint vízhajtó hatású. Olyan értékes anyagokat tartalmaz, mint a B-vitamin, C-vitamin, kalcium, foszfor, vas.

Bár sokan azt gondolják, egy unalmas hozzávalóról van szó, valójában a fejes salátából is megannyi különleges étel kihozható – csupán a megfelelő zöldségekkel és fűszerekkel kell párosítani!

Jégsaláta

A második legnépszerűbb salátafajta egyértelműen a jégsaláta. Népszerűségét annak köszönheti, hogy hosszú ideig képes megőrizni frissességét, emiatt előszeretettel használják éttermekben, salátabárokban, szendvicsezőkben.

A fejes salátához hasonlóan szintén jótékony hatással van egészségünkre. Szinte minden vitamint tartalmaz (a B12- és D-vitaminokon kívül), ezenkívül megtalálható benne még kalcium, vas és foszfor is.

Ha szeretnél kipróbálni egy olyan ételt, amelynek fő alapanyaga a jégsaláta, akkor irány a szegedi Zöldlevelecske Salátaműhely, ahol számos különlegesség közül választhatsz.

Madársaláta

A madársaláta nagy utat járt be, amíg elnyerte méltó helyét a zöldségek között. Kezdetben a szegények étele volt, később azonban a világ több pontján is termeszteni kezdték, és egyre inkább utat tört magának az emberek szívében.

Ami megkülönbözteti a többi salátától, hogy még több szuper értékes anyag található benne. A fejes salátához képest kétszer annyi C-vitamint tartalmaz, de bővelkedik B6-vitaminban és A-provitaminban is. Emellett nagy mennyiségben tartalmaz még káliumot, kalciumot, magnéziumot, rezet és cinket.

Nagy előnye még, hogy magas a víztartalma, ugyanakkor alacsony a kalóriatartalma, ezért diétázóknak érdemes minél nagyobb mennyiségben fogyasztani. Minél frissebb, annál finomabb!

Hazánkban tehát ezek számítanak a legnépszerűbb salátafajtáknak. Ha nem is kedveljük az összes típusát, érdemes legalább egyet kiválasztanunk. Kedvencünket aztán fogyasszuk rendszeresen, hogy élvezhessük a jótékony egészségügyi hatásait!