Tömeges tesztelést, azonnali tájékoztatást követelnek a kormánytól a polgármesterek (+videó)

Az emberek megérdemlik, hogy hiteles képet kapjanak a járványhelyzetről.

A járványügyi adatok ismeretében már teljesen világos a korona vírus negyedik hulláma ismét megoldhatatlan feladat elé állította a kormányt.

— kezdte szerda délelőtti sajtótájékoztatóját a Demokratikus Koalíció Gy. Németh Erzsébet felszólalásával.

A demokratikus koalíció budapesti polgármesterei — Kiss László, Niedermüller Péter, Dr. László Imre, Cserdiné Németh Angéla és Szaniszló Sándor — közösen alábbi lépéseket sürgetik:

— Azonnali tájékoztatást a járványügyi adatokról

— Ingyenes és tömeges tesztelést

Elmondták, a kormány nem várhatja el a budapestiektől hogy a saját zsebünkből fizessék ki a 10 000 Ft-nál is jóval drágább teszteket, márpedig ahhoz hogy valós képet kaphassunk a budapesti fertőzöttségről, ez az egyetlen megoldás. Hozzáteszik, megszokták, hogy az elmúlt két évben semmilyen segítséget nem kap a fővárosi önkormányzat.

Gy. Német hozzáteszi, a járvány megfékezésének érdekében meghozták többek között azt a felelős döntést, hogy kötelezővé teszik a védőoltás felvételét a fővárosi bentlakásos szociális intézményekben dolgoz számára.

Óbuda Békásmegyeri önkormányzatának vezetőjeként meggyőződésem hogy csak akkor tudunk a kerületben élők érdekében és velük közösen felelős döntéseket hozni, ha végre tisztán látjuk a fertőzöttségi adatokat”

— mondta Kiss László.

A múlt héten Magyarországon egy nap átlagosan 23.000 tesztet végeztek el, míg Szlovákiában ez a szám 39.000, Csehországban 88.000, Ausztriában pedig 372.000.

Niedermüller Péter úgy véli, az emberek megérdemelnék, hogy hiteles átfogó képet kapjanak a járvány helyzetről, olyat amit a kormány nem biztosított az elmúlt két évben. Ehelyett azzal szembesülhettünk hogy a kormány a járvány alatt is nyerészkedni akar, másfél millió teszttel nem tudtak elszámolni, amik hónapokon keresztül porosodtak a raktárakban.

Dr. László Imre szerint a szemünk előtt zajlott a kormány ámokfutása: ahelyett, hogy segítették volna a fővárost, elvették az iparűzési adót és visszatartották a járványügyi adatokat.

Cserdiné Németh Angéla véleménye szerint a kormány a munkáltatóra és az önkormányzatokra hárítja a felelősséget, így igyekszenek saját hatáskörükben megállítani a fertőzés terjedését. Elrendelték többek között a kötelező maszkviselést is a szülők számára az önkormányzati fenntartású óvodákban és bölcsődékben.

Valódi Hírek