Titokzatos szerződésekről kérdezték a vadászati kiállítás szervezőit: Nem pont erre a válaszra számítottak

Gyanúsabbnál gyanúsabb költések a halottállat-nézegető Semjén-show-n.

Százmilliókat költött különböző megbízásokra a vadászati kiállítást szervező állami cég, de azt titkolják, hogy pontosan mire ment el a pénz — írta meg szerdán a HVG.

A lap közérdekű adatigénylés útján próbálta megtudni a szervező Egy a Természettel Nonprofit Kft.-től, hogy mire ment el pontosan a honlapjukra feltöltött szerződéslista alapján összesen több mint 83 millió forint.

A honlap szerint az összeget célpiacok felmérésére, haszonelemzésre, attitűdfelmérésre és egyéb, körül sem írt kutatásokra költötték, a HVG pedig szerette volna megtudni a részleteket.

A közérdekű adatigénylést még augusztus 11-én küldték be, ám a szervezők

határidő-hosszabbítást kértek,

mondván: a törvény szerinti 15 helyett 45 napos határidővel tudják csak teljesíteni az adatigénylést, és egy veszélyhelyzeti kormányrendeletre hivatkoztak, noha a rendelet szerint csak akkor kérhető hosszabbítás, ha a

„határidőben való teljesítés a közfeladatot ellátó szerv veszélyhelyzettel összefüggő közfeladatai ellátását veszélyeztetné”.

A lap felhívja a figyelmet, hogy a kiállításszervező cégnek viszont semmilyen, a koronavírus-járvány leküzdését célzó feladata nincs – sőt, a kiállítás külön kormányhatározattal

felmentést kapott a járványügyi korlátozás betartása alól.

Az adatigénylés egy kisebb részét végül hosszabb huzavona után októberben teljesítette a cég, ebből kiderült például, hogy a kiállítás hivatalos dalának költsége nettó 2,345 millió forint volt, de két másik kérdésre elutasították a válaszadást.

Az egyik szerződést ráadásul olyan céggel kötötték — PWC Nonprofit Kft. — , aminek a cégjegyzékben nincs is nyoma.

 

Valódi Hírek