Azonnali béremelést követel a DK: Ha nem lép a kormány, összeomolhat a közoktatási rendszer

Ketyeg az óra.

Sajtótájékoztatót tartott Arató Gergely, amelyben azt mondta, az utóbbi napokban bebizonyosodott, hogy az Orbán-kormány számára nem fontosak a pedagógusok. A Demokratikus Koalíció oktatáspolitikusa és az ellenzék közös kőbánya-kispesti képviselőjelöltje arról beszélt, a pedagógusokon nem segít a minimálbér- és a garantáltbérminimum-emelés.

A politikus elmondta, a pedagógusbéreket a 2014-es minimálbérnek megfelelő vetítési alappal számolják. Kiemelte, hogy még a minisztérium is elismeri a tényt, amely szerint a szférában dolgozók 36.000-en a garantált bérminimumot sem fogják megkeresni a bértábla alapján, ezáltal pedig

minden ötödik pedagógusnak a legkisebb bérért kell megdolgoznia.

Arató elmondta, a DK felháborítónak tartja, hogy nem a kormánynál nem merült fel a pedagógusok bérének érdemi rendezése. Hozzátette, bár lehetséges némi béremelés, ezzel még mindig alacsonyabb lesz a pedagógusok jelentős részének fizetése a garantált bérminimumnál.

A politikus szerint a kormány politikájának bukását jelenti, hogy

a pedagógusok százezreket veszítenek Orbánék érzéketlensége miatt,

és amiatt, hogy a követeléseikről a kabinet tudomást sem vesz. Mindennek tetejében a pedagógus szakszervezetek érdekvédő magatartása után hisztériakeltésnek nevezik a tevékenységüket.

A parlamenti képviselő ismertette a DK álláspontját, amely szerint azonnali pedagógusbér-rendezésre, valamint a megbecsültség szintjének emelésére van szükség, valamint arra, hogy az oktatási és nevelési intézmények „a gyermekmegőrzők szintjére süllyedjenek„. A politikus szerint

Magyarországon ugyanolyan színvonalú oktatásra van szükség, mint Ausztriában,

ehhez azonban megbecsült pedagógustársadalomra van szükség.

Arató felidézte az OECD összesítését, amely szerint már a román pedagógusok is többet keresnek a magyaroknál. A következő években a pedagógus szakszervezetek 22.000-es létszámcsökkenéssel számolnak, emiatt pedig a teljes oktatási rendszer összeomolhat.

Arató Gergely sajtótájékoztatóját itt lehet megnézni:

(Demokratikus Koalíció/Facebook)

Valódi Hírek