Magyar György: Ha kibírja, Dobrev Klára ne perelje be az MTVA-t, inkább nyerje meg a választást

Az ügyvéd szerint az ilyen politikai támadásokkal szemben tehetetlen az igazságszolgáltatás.

Mi is beszámoltunk róla, hogy a Kossuth Rádió keddi műsorában az hangzott el, hogy Dobrev Klára döntött “2006-ban az utcán lévő ártatlan emberek szemkilövéséről és megveréséről”, gyakorlatilag tényként közölve az Elkxrtuk című politikai heccfilm által bemutatott narratívát.

A Demokratikus Koalíció később közleményben reagált az állami rádióban elhangzottakra, és azt írták, beperlik az MTVA-t a történtek miatt.

Magyar György, az előválasztást is bonyolító Civil Választási Bizottság elnöke ugyanakkor csütörtök reggel a Klubrádióban arról beszélt, nem javasolja a DK-nak, hogy pert indítson a közmédia ellen.

A jogász azt mondta, akit lehet, lebeszél arról, hogy olyan ügyben hozza működésbe az igazságszolgáltatást, amelyből sok eredmény nem várható.

Ez az ügy Magyar szerint ugyanakkor annyiban más, hogy komoly politikai jelentősége van, hiszen igyekeznek lejáratni Gyurcsány Ferencet és Dobrev Klárát, ahol csak lehet. Elmondása szerint viszont nem lehet bírósági úton teljeskörű elégtételt szerezni.

„Az irónia jó megoldás lehet, és tessék szíves lenni kormányt váltani megnyerni a választást”

– fogalmazott az ügyvéd, aki szerint Dobrev részéről indulhatna személyiségi jogi per jó hírnév megsértése miatt, de az ügynek semmi köze a párthoz, amely a közlemény szerint perelni akar.

Magyar György szerint Dobrev Klárának közszereplőként többet kell tűrnie,

„nem kell tudomásul vennie ezt a sérelmet, de ha kibírja, ne pereljen”

– vélekedett az ügyvéd.

Hozzátette, az ilyen politikai típusú támadásokkal szemben elég tehetetlen az igazságszolgáltatás, és habár lehet kapni kártérítést, helyreigazítást, de közben újra sokszor elhangzik a hazugság, ami miatt a per indult.

A műsorban szóba került a Civil Választási Bizottság által kezdeményezett államfőválasztás, amivel kapcsolatban Magyar azt hangsúlyozta, nem igaz, hogy a magyar államfőnek kevés a mozgástere.

Ő dönti el, kinek ad kormányalakítási megbízást a választások után. Ha a legnagyobb frakciója a Fidesznek, de többsége az ellenzéknek lesz, és Orbán Viktor nem tud kormányt alakítani, a köztársasági elnök akár fel is oszlathatja a parlamentet, új választást írhat ki – mondta az elnök.

„Nagyon nem mindegy, hogy fideszes báb, pártember kerül oda, vagy a demokraták találnak valakit, akit az emberek elfogadnak, és aki tényleg megtestesíti a nemzet egységét, ami az alkotmány szerint feladata”

– jelentette ki Magyar György, aki arról is beszélt, hogy Mikulásig, azaz december 6-ig összegyűjtik a jelöléseket, megszerzik az úgynevezett elfogadó nyilatkozatokat, és meglátása szerint február 24-ig online meg lehet tartani a szavazást.

(Klubrádió nyomán)

Valódi Hírek