Nincs tovább: Már készül az EU-s törvény, amellyel felléphetnek Orbánék hatalmi törekvései ellen

Ennek nem fog örülni a magyar kormány.

Az Európai Bizottság számos olyan törvényen dolgozik, amelyek elősegíthetik az uniós tagállamokban a média szabadságának és sokszínűségének megőrzését. Erről Vera Jourová, az EU alapértékekért felelős alelnöke beszélt az Európai Parlament kulturális bizottságának ülésén.

Az Unió számos bírálatot kapott az elmúlt években, amelyek szerint az illetékes testületek nem tettek elegendő lépéseket annak érdekében, hogy a tagállamok tiszteletben tartsák a sajtószabadságot. A kritikákra reagálva a biztosok ez idáig úgy reagáltak, hogy nincsen hatáskörük a témában.

Jourová megerősítette, hogy az Unió csak a hatáskörén belül tud eljárni, a rendelkezésre álló eszközöket azonban maradéktalanul fel kívánják használni. Az alapjogokért felelős alelnök elmondta, hónapokon belül bemutatják azon rendelkezéseket, amelyek lehetővé teszik, hogy a

az újságírók elleni megfélemlítés és elhallgattatás, valamint az úgynevezett közéleti részvételt okozó stratégiai perek ellen

fellépjenek.

Ez utóbbi arra irányul, hogy megakadályozhassák a különböző állami és magánszervek által indokolatlanul indított, a független média és a civilek számára elrettentő hatással bíró polgári és büntetőjogi pereket. A jelenleg kidolgozás alatt álló stratégia várhatóan jövő nyárra készül el, és ezzel az uniós döntéshozók új eszközt kapnak a szektor támogatásához Jourová szerint.

Az uniós döntéshozók tervei szerint az új jogszabály lehetőséget teremt

a sajtó elfoglalása, valamint a gazdasági haszonszerzés céljából és politikai érdekek által motivált cselekmények ellen.

A biztos a lépést azzal indokolta, hogy számos esetben tapasztaltak a különböző kormányok részéről a médiaszabadság torzítására, illetve aláásására irányuló törekvéseket.

Magyarországon a KESMA (a kormányközeli Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány) kapja a legtöbb állami hirdetést, hogyan boldogulna ilyen környezetben bármely új szereplő akár a hazai színtérről, akár az EU-ból?” — tette fel a költői kérdést Vera Jourová.

Az Európai Bizottság célja az átlátható médiapiac megteremtése, az indokolatlan állami beavatkozás megakadályozása, valamint a túlzott médiakoncentráció felszámolása. Ezzel egységes szabályozás alakulhat ki az európai piacon a médiapiac területén.

A biztos arról is beszámolt, hogy már

készülnek az online térben publikált politikai hirdetések átláthatóságát garantáló törvényelemek is.

Ezáltal bárki számára világossá válhat, ki helyezte el a hirdetéseket, ki fizetett értük, valamint az is, mekkora összeget költöttek el az illetékesek a publikálásért.

(Népszava nyomán)

Valódi Hírek