Napi egymillió eurós pénzbüntetést rótt ki az Európai Unió Bírósága Orbán lengyel haverjára

A fegyelmi kamara miatt.

A bíróság rendelkezésével szembe menve nem függesztette fel a legfelsőbb bíróság fegyelmi kamarájának működését Lengyelország, így

az Európai Unió Bírósága napi egymillió eurós pénzbüntetést rótt ki rá.

– adta hírül az EU bírósága.

Az MTI beszámolt arról, hogy az Európai Unió Bírósága úgy döntött július közepén, a bírói jogsértések kiküszöbölésére létrehozott lengyel fegyelmi kamara nem egyeztethető össze az uniós joggal, valamint az igazságszolgáltatás függetlenségét is veszélyezteti.

A 2018-ban létrehozott fegyelmi kamara az igazságügyi dolgozók által elkövetett, a szolgálati erkölcsöt, illetve törvényt sértő kihágásokat kezeli.

Az uniós testület a kamara felfüggesztését is elrendelte, szankciókat kilátásba helyezve, amennyiben Varsó elutasítja az ítélet végrehajtását.

„Az elrendelt intézkedéseket végre kell hajtani az Európai Unió jogrendjét és az unió alapját képező értékeket, különösen a jogállamiságot érintő súlyos és helyrehozhatatlan károk elkerülése érdekében”

– írta határozatában a bíróság.

Nemrég olyan döntést hozott a lengyel alkotmánybíróság, amiben kimondta, hogy a nemzeti alkotmány elsőbbséget élvez az uniós joggal szemben azokon a területeken, ahol az utóbbinak nincs kizárólagos hatásköre.

(via MTI)

Valódi Hírek