Megérkezett a legfrissebb kutatás: Kormányváltást vetítenek előre az eredmények

A Závecz felmérésében is erősebb az ellenzék, mint a Fidesz.

A teljes lakosságra nézve reprezentatív közvélemény-kutatást közölt a Závecz Research kutatóintézet, amelynek adatfelvétele október közepén zajlott. A kutatás megállapításai alapján ugyan nem történtek számottevő változások a pártpreferenciákban, azonban összességében

erősödött az ellenzék, és csökkent a Fidesz támogatottsága.

A Fideszt a biztos választópolgárok 47%-a támogatja, ami 1%-ponttal kevesebb, mint az előző hónapban mért érték. A legerősebb ellenzéki párt a DK, amely 1%-ponttal erősödött a múlt hónaphoz képest, és immáron a pártot választók 19 százaléka támogat. Stabilan második az ellenzéki pártok között a Jobbik, amelyet az előző havi 15%-hoz képest jelenleg 14 százalék támogat.

A felmérés az MSZP-t 7 százalékra mérte, ez megegyezik az előző havi értékkel. A Momentum több hónapos negatív spirálban van az adatok szerint, jelenleg a pártválasztók mindössze 4 százaléka támogatja, amivel a párt jelenleg önállóan nem jutna be az Országgyűlésbe. A Párbeszéd támogatottsága 3 százalékos, ami rekordnak számít.

Jelenleg a Fidesz listáját a választókorú népesség 35 százaléka támogatja, ami 2 százalékpontos csökkenést jelent az előző havihoz képest. Az ellenzéki pártok közös listájára a teljes népesség 39 százaléka szavazna. Az egyéb pártlisták támogatottsága mindössze 3 százalékos.

A ZRI kiemelte, hogy egész évben 1-2 százalékpontos előnye volt az ellenzéknek, ami gyakorlatilag holtversenynek számít, lévén, hogy a magyar pártrendszer sajátosságai miatt legalább 3-4 százalékos listás előnyre van szüksége az ellenzéknek a győzelemhez. Ebben a hónapban már 4 százalékpontos előnye van a közös ellenzéki listának, ami azt jelenti,

ha ma lenne az országgyűlési választás, kormányváltás lenne.

.

További részletek >>ERRE<<.

(Závecz Research /24.hu nyomán)

Valódi Hírek