Megáll az ész attól, hogy kit okol a kormány az 500 forintos benzinárért

Ilyen nincs és mégis van.

Beszámoltunk róla, hogy ma reggel történelmi csúcsra emelkedett a 95-ös benzin ára Magyarországon. A holtankoljak.hu adatai szerint a benzin ára további öt forinttal drágult,

így átlagára átlépte az 500 forintos határt.

A gázolaj átlagára változatlanul 512 forint maradt.

A magas üzemanyagárak és az ezzel kapcsolatos kormányzati intézkedés kapcsán az ATV Híradó megkereste a Kormányzati Tájékoztatási Központot, amely azt közölte:

„A kormánynak azért szűk a mozgástere, mert

2004-ben az uniós csatlakozási tárgyalások során a baloldali (Medgyessy-Gyurcsány) kormány kérhetett volna kedvezőbb számítási szabályt a kötelezően alkalmazandó jövedéki és áfa-rendelkezések alól; de nem tette”.

Hozzátették még azt is, hogy a magyar kormány az EU-ban egyedülálló módon csökkentette az üzemanyagok jövedéki adóját idén április 1-én, a gázolaj esetében literenként 10 forinttal, a benzin esetében literenként 5 forinttal.

Az Eurostat adatai szerint, ha az adókat nem tartalmazó termelői árakat vesszük alapul, az unió országai közül Magyarország kilencedik azon országok sorában, ahol a legdrágább a 95-ös benzin. A gázolaj árát tekintve pedig listavezetők vagyunk, amiben komoly szerepet játszik a rendkívül gyenge forint is.

A Jobbik néhány napja bejelentette, „Stop benzináremelés!” névvel indítanak petíciót, amelyben az üzemanyagár csökkentését követelik.

Orbán Viktor a hétfői parlamenti ülésen az 500 forintos üzemanyagárral kapcsolatban azt mondta, az üzemanyag árának befagyasztását túl drasztikus lépésnek tartják, de nem zárják ki ennek a lehetőségét.

(atv.hu nyomán)

Valódi Hírek