Szakember: Hatezren is belehalhatnak karácsonyig a koronavírusba, ha Orbánék nem lépnek gyorsan

A teljes szakma megfújta a riadót.

Rékassy Balázs orvos, egészségügyi szakközgazdász az ATV Híradójában arra hívta fel a figyelmet, hogy amennyiben a kormány nem változtat a jelenlegi járványügyi szabályokon,

6000 új halott

is lehet idén év végéig a koronavírus-fertőzés okozta szövődmények miatt.

Rékassy ötlegazdaként 12 társával együtt egy olyan szakmai javaslatot szignózott, amelyben arra kérik a kormányt, szigorítsanak a jelenlegi járványügyi előírásokon. A szakértő kiemelte, fontos az oltás, azonban már nem várható az átoltottság érdemi növekedése, emiatt pedig nem lehet kizárólag az oltási hajlandóság növekedésére alapozni.

Az orvos pozitív példaként Portugáliát említette, ahol már 98,5 százalékos az első vakcinával való átoltottság, azonban mégis kötelező a maszk, Olaszországban pedig személyes részvétellel dolgozni védettségi igazolvány nélkül.

Rékassy véleményét Rusvai Miklós is osztja, a virológus szerint

az oltási kedv nem növelhető a továbbiakban a vakcinákkal,

ehelyett a védettségi kártya előírását terjesztené ki, valamint az ellenőrzését szigorítaná.

Azt javasolja, hogy a vendéglátóipari egységekben írják elő újra a védettségi igazolvány meglétét, ez ugyanis véleménye szerint tovább növelhetné az országos átoltottságot. Kiemelte, a szegényebb keleti megyékben a legalacsonyabb az átoltottság, és annak növelésével az oltásellenes csoportok esetében is csökkenhetne az oltásokkal szembeni ellenállás.

A legfontosabbnak sorrendben az oltást, a maszkviselést, illetve a védettségi igazolvány megkövetelését tartja.

Ezt követően a távolságtartási szabályok betartását, végül a higiéniás szokások követését, például a kézmosást és a fertőtlenítést tartja kiemelt jelentőségűnek a járvány leküzdéséhez.

(ATV Híradó nyomán)

Valódi Hírek