Zacher Gábor: Gáz, hogy nincsenek adatok arról, az oltatlanok hány százaléka kerül kórházba

A főorvos szerint egyértelmű, hogy itthon is romlik a járványhelyzet.

Zacher Gábor, a hatvani kórház sürgősségi osztályán dolgozó orvos a Portfoliónak adott interjújában beszélt arról, hogy egyre több a koronavírusos eset a kórházakban, ami azt mutatja, hogy romlik a járványhelyzet.

A toxikológus-orvos szerint egyre gyakoribb, hogy nem covidos esethez riasztott betegről derül ki, koronavírusos. Ehhez az sem feltétlenül szükséges, hogy nehézlégzés vagy bármilyen más, vírusszerű tünet miatt kérjen segítséget a páciens

„Most vittünk be egy oltástagadó beteget koronavírussal. A terápiát elfogadta, mert lélegeztetnünk kellett, de ellátás közben sem mondta azt, hogy érdemes lett volna beoltatnia magát”

– mondta Zacher a lapnak hétfőn.

Hozzátette,

a Covidos esetek döntő része a nem oltott betegek közül kerül ki, főleg a súlyos állapotban lévők.

Zacher szerint a szakma egyre inkább hiányolja azt, hogy nem kapnak hivatalos adatokat arról, hogy a koronavírussal kórházban ápoltak közül, mennyi az oltatlan, hányan oltatták be magukat. Így csak egymás közötti információcserére hagyatkozhatnak orvosok.

A tapasztalatok szerint minden öt be nem oltottra jut egy beoltott. Az intenzív terápiára szorulók körében pedig minden hetedik-nyolcadik beteg az, aki kapott valamilyen oltást.

„Gáz, hogy nincsenek hivatalos oltásadatok.

Ha látnák a számadatot az emberek, és hogy mennyivel több esélyük lenne így a súlyos betegség elkerülésére, az növelhetné az oltási hajlandóságot. Minden beoltott 10-12 nap múlva már nemcsak saját magát, hanem a környezetét is védi”

– jelentette ki Zacher.

A hatvani kórház főorvosa elmondta, az előző járványhullámokban már szereztek elég tapasztalatot az egészségügyi dolgozók, így a negyedik hullámra már kialakult egyfajta rutin.

Azt ugyanakkor nem merte megtippelni, hogy a negyedik hullám milyen mértékű lehet, úgy vélte azonban, hogy jó lett volna, ha nem 3 millió oltatlannal vágunk neki az őszi-téli időszaknak.

Valódi Hírek