Újabb előválasztás jön: Nemsokára kiválaszthatjuk az egyesült ellenzék köztársaságielnök-jelöltjét

Rövidesen megismerhetjük a jelölteket.

Magyar György saját cikkben ismertette, hogy az ellenzék államfőjelölti előválasztásra készül. Az eredmények ismeretében az ellenzéki pártok és civilek közös köztársaságielnök-jelöltet állíthatnak a jövő évi államfőválasztáskor.

Áder János 2012 óta tölti be a Magyarországon leginkább jelképes hatalommal rendelkező köztársasági elnök tisztjét, amely pozíciót a plágiumbotrányba belebukott Schmitt Pál lemondása után nyert el a fideszes kétharmados parlamenti többségtől. Áder első mandátuma 2017-ben lejárt, azonban akkor a parlamenti többség újraválasztotta.

A jelenlegi államfő megbízatása 2022 májusában jár le, az utódját azonban legalább 30, legfeljebb pedig 60 nappal korábban meg kell választani. Ez azt jelenti, hogy jövő év márciusában, de legkésőbb április első felében megválasztja az Országgyűlés Áder utódját.

Sok meglepetésre nem lehet számítani, ugyanis

a parlamenti többség minden bizonnyal a jövő évi országgyűlési választások előtt megválasztja a következő köztársasági elnököt.

Az államfő megválasztásához az első körben kétharmados többségre van szükség, a második fordulóban azonban már az abszolút többség, tehát 100 fő is elegendő. Mivel a kormánypártok jelenleg is kétharmaddal rendelkeznek, nem kétséges a választás kimenetele.

Magyar leírta, hogy a civilek és az ellenzéki pártok között lezajlottak az egyeztetések, és az a cél, hogy novemberben vagy legkésőbb decemberben kijelöljék a politikai szereplők az ellenzéki előválasztáson indítani kívánt személyeket. Szerinte

az előválasztás lehetőséget ad az ellenzék számára, hogy ismét magához ragadja a kezdeményezést,

és tematizálja a közéletet.

Az előválasztást jövő februárban tarthatják, és a végeredményt a tervek szerint február 24-én hirdetik ki. Az előválasztást koordináló ügyvéd szerint ezzel az ellenzék előbb nevezné meg saját köztársaságielnök-jelöltjét, mint a Fidesz.

Magyar felhívta a figyelmet, hogy az államfő akár fel is oszlathatja az Országgyűlést, ezért ha a Fidesz hatalmi érdekei azt kívánják, arra is lenne esély egy ellenzéki kormány esetén. Kijelentette, hogy

mindent meg kell tennie az ellenzéknek, hogy ez ne történhessen meg.

(Magyar György/kerekasztal-mp.hu)

Valódi Hírek