Friss kutatás: Vezet az összefogott ellenzék a Fidesz előtt (+grafikon)

Elmozdulásokat okozott az előválasztás.

Szeptember végén, október elején, az előválasztás második fordulója előtt a hat együttműködő ellenzéki párt közös listája a teljes, választókorú népességen belül egy százalékponttal vezet a Fidesz–KDNP előtt.

Az ellenzék így 39, a kormánypárt pedig 38 százalékon áll

– derült ki az IDEA Intézet legfrissebb felméréséből, amit az ATV közölt.

Az IDEA kutatása szerint az elmúlt hónaphoz képest semmilyen mozgás nem történt, a teljes népességben befagytak az erőviszonyok. Ugyanakkor a választáson legaktívabbnak számító, biztos szavazó pártot választók rétegében történt elmozdulás: míg június óta a Fidesz–KDNP vezetett ebben a szűk rétegben, most teljesen kiegyenlítetté vált a két politikai tömb támogatottsága.

Mindez annak köszönhető az IDEA szerint, hogy

a kormánypárt listájának támogatottsága 2 százalékponttal csökkent, miközben az egyesített ellenzéki lista választottsága ugyanennyivel emelkedett.

Az ellenzéki lista az előző hónapban átlendült a mélypontján, és minimálisan növekedni tudott, így a szeptember végi, október eleji újabb 2 pontos növekedés nem váratlan fejlemény – közölte az intézet.

Az egyes pártok támogatottságában az IDEA szerint kevés érdemi változás történ az elmúlt 1 hónapban.

Az ellenzéki pártok közül a DK és a Momentum Mozgalom is 1‒1 százalékponttal növelni tudta a támogatottságát (12, illetve 6%). Az MSZP második hónapja stabilan parlamenti belépési küszöbön, azaz öt százalékon áll.

Forrás: Idea Intézet

A Jobbik választottsága ugyanakkor 1 százalékponttal 9-ről 8 százalékra csökkent. A Párbeszéd és az LMP támogatottsága pedig nem változott (2%, illetve 2%).

Az ellenzéki pártok mechanikusan összeadott össztámogatottsága 35 százalék a teljes választókorú népesség szegmensében, vagyis

2 százalékponttal magasabb, mint a Fidesz−KDNP-é.

A bizonytalanok aránya a felmérés szerint 27 százalék.

Forrás: Idea Intézet

Az IDEA Intézet mérései már több hónapja azt mutatják, hogy a kormánypárt és az ellenzéki pártok egyesített listája szoros versenyt fut egymással. Vélelmezhetően az előválasztás okozott elmozdulásokat a listák vonatkozásában, míg az egyes pártok támogatottságát érdemben nem érintette – teszik hozzá.

(atv.hu nyomán)

Valódi Hírek