Reagált Bige László a GVH gigabüntetésére: Bíróságra mennek

Úgy vélik, a végzés időzítése számos kérdést felvet.

Mi is beszámoltunk róla, hogy a Gazdasági Versenyhivatal péntek délelőtt közölte 14,1 milliárd forint bírságot szab ki a Bige László nagyvállalkozó érdekeltségébe tartozó Nitrogénművek Vegyipari Zrt. és vállalkozáscsoportjára.

A GVH ugyanis megállapította, a cég jogsértően törekedett éveken keresztül a partnerek és a cégcsoport közötti, illetve a viszonteladó partnerei közötti verseny, valamint az import korlátozására.

A GVH döntésére péntek este közleményben reagált a magyar milliárdos vállalata. Ebben azt írják, a határozat 250 oldal terjedelmű, ezért annak értékelése még folyamatban van. Az viszont már most is elmondható, hogy a döntés érdemével nem értenek egyet.

„A Nitrogénművek Zrt. ellen 6 éve folyamatban lévő GVH-eljárások során már többször kifejtettük részletes érveinket, kifogásainkat, ellenbizonyítékainkat, például az eljárást a bírság elkerülése érdekében kezdeményező és a hatóságot segítő KITE Zrt. nyilatkozataival, valamint számos hivatkozott irattal szemben” – közölték.

Állításuk szerint azt is bemutatták, hogy semmilyen hatásvizsgálat nem készült, amely a piaci folyamatokat feltárta és érdemben értékelte volna objektíven és gazdasági alapon.

A GVH határozatának tartalmát ezért alaposan elemezniük kell,

de azt mindenképpen megtámadják bíróság előtt.

„A végzés időzítése, amikor a jelenlegei európai energiakrízisnek legjobban kitett iparágat ilyen mértékű, eddig Magyarországon nem látott bírsággal sújtanak,

számos kérdést felvet”

– fogalmaztak a közleményben

Valódi Hírek