Gyurcsány Ferenc a DK 10. születésnapján: Mi nem a zsarolás, hanem az együttműködés koalícióját építjük (+videó)

A pártelnök szerint az egyik legnagyobb születésnapi ajándék, hogy az ellenzék együtt áll ki az Orbán-rendszerrel szemben.

„Egy születésnapi köszöntő legyen rövid és szellemes. Ennek felét teljesíteni fogom, rövid lesz, de nem lesz szellemes”

– kezdte Gyurcsány Ferenc a Demokratikus Koalíció 10. születésnapján mondott beszédét.

„Megérdemli ez a nagyfiú, hogy egy pár szót váltsunk róla. De az is lehet, hogy ez szexista megjegyzés, mert lehet, hogy nagylány”

– mondta a pártelnök, aki szerint az elmúlt 10 év alatta a DK nagyra nőtt és olyan párt lett, amelyet sok minden megkülönböztet azoktól a pártoktól, amelyek körülötte vannak.

„Vannak pártok, amelyek erősek vidéken, van, amelyik a nagyvárosokban, van, amelyik a fővárosban, de csak egyetlen párt van, amelyik erős országosan:

úgy hívják, hogy Demokratikus Koalíció”

– jelentette ki Gyurcsány.

Hozzátette, a párt születésnapi ajándékként a torta mellett a párt olyan helyzetben van, mint azok a gyerekek, akik megkapják azt, amire nagyon vágytak.

A pártelnök felidézte, tíz évvel ezelőtt, 2011 őszén már érezni lehetett, hogy az Orbán-kormány ellen szükség lesz egy sokszínű, demokratikus ellenzéki együttműködésre. Ez lett végül a Demokratikus Koalíció, így az, hogy most létrejött a demokraták hazafias koalíciója az, amiről 10 évvel ezelőtt beszéltek.

„Hölgyeim és uraim, megérkeztünk” – mondta Gyurcsány, hozzátéve, az ellenzéknek jár az, hogy képes legyen fellépni az Orbán-rendszer ellen.

„Azt hiszem, kevés nagyobb ajándék van, nemcsak a DK-nak, hanem a magyar hazának, a demokratikus Magyarországnak, a köztársaság pártiaknak, az európaiaknak, hogy együtt van az ellenzék”

– jelentette ki.

Gyurcsány szerint az elmúlt időszakban az is kiderült, hogy a DK-nagy van „még egy kitűnő politikusa”, ez Dobrev Klára, a párt előválasztási miniszterelnök-jelöltje, ahogy az is kiderült, hogy mostanra az ellenzék legerősebb pártja a DK lett.

„Minket szeretnek félreérteni, nem véletlenül, hanem akarattal, de ez nem nagy baj; a politikának az a természete, hogy néha van elég követője egy pártnak, néha nincs. A nagyobb pártisággal viszont nem több jog, hanem több felelősség jár”

– mondta Gyurcsány, aki szerint ez érvényes a DK-ra is, amelynek így szintén nem több jog, hanem több felelősség jár az ellenzéki oldalon.

Gyurcsány szerint jelenleg a politikában a személyes névmások küzdelme zajlik: az egyik oldalon állnak azok, akik „én”-ben és „mi”-ben fogalmaznak, van konzervatív gőg és van baloldali gőg, a kizárólagos igazságok hordázásának gőgje, a csak nekünk van igazunk gőgje, és „aki nem velünk van, az leginkább nincs” – vélekedett a pártelnök.

Szerinte a DK ugyanakkor szívesebben fogalmaz úgy, hogy „te” vagy „ti”, mert „érti a felelősséget érted is, hogy ez a te világod is”.

„Hogy nem abban hiszel, amiben én hiszek, de hagyom, hogy higgyél abban, amiben te hiszel, de jogod van hinni, és nem kötelezem az én hitemben osztozni. Hogy ez nemcsak az enyém, hanem a tiéd is”

– mondta Gyurcsány, aki olyan baloldaliként határozza meg önmagukat, amely a közösséget az egyén szabad akaratára és nem a kényszerre építi.

Gyurcsány szerint a DK ennek az oldalnak a képviselője kíván lenni, „több-kevesebb sikerrel” .

Elmondta, tisztában van azzal, sokak fülét bántja, hogy a DK sokszínű lett, hogy olyan együttműködő közösséggé vált, amely keresi a közös hangot.

„Én most már sokszor biztatom arra a sajátjaimat, merjétek engedni, hogy színesedjen a DK, és akarjátok hogy olyan országunk legyen, amely értéknek tekinti a nemzet különböző színeit, és azt a készséget, hogy ezek a színek együttműködjenek – mondta.

A pártelnök azzal folytatta, a DK-t az a 43 százalék támogatja, aki rájuk szavazott az előválasztáson.

„Az elég sok, az velünk van” – mondta Gyurcsány, aki azt javasolja mindenkinek, szerezze meg a maga 43 százalékát, és akkor nem lesz gond, sőt még matematikai Nobel-díjat is kaphatnak azért, hogy a 100 százalékot hogyan lehet elosztani „igen sok 43 százalékra”.

Mint mondta, úgy véli, egy párt számára nincs értelme tükörbe nézni, mert abból „kollektív nárcizmus lesz”, inkább nézzen bele a haza tükrébe, ahogy ne féljen attól sem, hogy a riválisok tükrét is megértse.

Ugyanakkor Gyurcsány szerint abban a pillanatban, hogy egy párt megengedi magának, hogy az ellenfele határozza meg azt, hogy ki ő, „ott elvesztetted a harcot”.

Mint mondta, a politika ma a szavak és fogalmak harca, és egy magát komolyan vevő politikai erő nem hagyhatja, hogy az ellenfél fogalmi készletével határozza meg önmagát.

„Ha az ember egy pillanatra is elfogadja e rendszer ellenzék meghatározását, ha megengedi neki, hogy az ő értelmezése váljon uralkodóvá arról, hogy mi kik vagyunk, miért küzdünk, akkor már nem kell harcba menni, akkor annak tessék hazamenni”

– jelentette ki.

Gyurcsány szerint a DK soha nem engedte meg, hogy a mai hatalmon lévők véleménye legyen önmagára nézve a perdöntő, amikor belenéz a tükörbe.

Hozzátette, a politika szempontjából rendben van az is, ha a kormányközeli megmondóemberek aljas jelzőkkel minősítik és illetik az ellenzéket és őket.

„Azzal valójában, a politika nyelvén megdicsértek bennünket”, ez „bülbül édes szava valójában” — idézte Arany János Szondi két apródját a pártelnök.

Beszéde utolsó harmadában Gyurcsány Ferenc kitért arra is, mostantól az a legfontosabb, hogy segítsék és ne gátolják az ellenzéki összefogást, hogy valójában mindegy, ki milyen úton, de mindannyian eljussanak a végső célig.

Elmondta, a mai politikában fontos kérdésnek számít, hogy ha 2022 tavaszán nyer az ellenzék, Márki-Zay Péter kormányfőnek lesz vagy nem lesz saját frakciója.

Gyurcsány szerint viszont ez mellékes, mert valójában mindegyik frakció őt fogja szolgálni.

„Nem lesz parlamenti kormányzás” – mondta Gyurcsány, aki szerint a feladat világos: a döntések a parlament kezében lesznek, a kormány ezeket a döntéseket fogja végrehajtani. Azaz a parlamentnek a törvényhozás, a kormánynak pedig végrehajtó hatalomként a napi munka terhe és a jótétemények feladata nyomja majd a vállát.

Gyurcsány szerint nincs is ebben probléma, ettől még a parlament nem ellensúlya kíván lenni a kormánynak, hanem együttműködik vele.

Szerinte a „fiatal demokráciának” jót fog tenni, hogy jobban látja, a felelősség osztott, de mégis közös.

Elmondása szerint, habár sok frakció lesz,

„mi nem a zsarolás koalícióját, hanem az együttműködés koalícióját építjük a kormánnyal szemben”

– mondta Gyurcsány, aki szerint nem azért mennek a parlamentbe, hogy akadályozzák a kormány munkáját, hanem azért, hogy a kormány mögötti többségként támogassák azt.

„Egységes és erős ellenzékből egységes és erős kormány fog létrejönni, és ezt egységes és erős parlamenti többség fogja ezt a kormányt támogatni, amelynek élén Márki-Zay Péter fog állni”

– jelentette ki Gyurcsány.

A pártelnök beszédét azzal zárta, a hosszú őszi estéken sokan most filmet néznek, és sokan a kormány körül az elmúlt napokban „átmentek filmajánlóba” és egyetlen filmet reklámoznak.

Szerinte mindenki nézze végig, hogy mi áll a világ száz legjobb filmjének listáján, és abból válasszon. „Az, a film, amelyikről mostanában sokat beszélnek, az nincs köztük, az egy másik listán lesz majd” – zárta beszédét Gyurcsány Ferenc, a Kálomista Gábor Elkxrtuk című filmjét nem említve.

A teljes beszédet itt tudod visszanézni:

Valódi Hírek