Kiszámolták: Gusztustalanul meggazdagszik az állam az 500 forintos benzináron

Nekünk rossz, nekik jó.

Tankolás után a pénzünk több, mint a fele az államkasszában landol: legnagyobb tétel ebből az általános forgalmi adó és a világrekord nagyságú magyar 27 százalékos áfa — ami

benzinnél +135 forintot, míg gázolajnál +139 forintot jelent.

A jövedéki adó majdnem ugyanekkora tétel: a benzin esetében 120, a gázolajnál 110,35 forint literenként. Az áfa a jövedéki adóval megnövelt tételre rakódik rá, így elmondhatjuk, hogy még az adót is megadóztatják. Ezt az összeget a Nemzeti Adó- és Vámhivatal negyedévenként határozza meg, ami ilyenkor számít, az az, hogy a kőolaj világpiaci ára az előző negyedév első 75 napjában 50 dollár alatt vagy felett volt-e.

A Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetséghez (MSZKSZ) kerül még literenként körülbelül 4 forint, ezért az összegért biztosítják, hogy legyen az országban elég tartalék kőolajból, benzinből és gázolajból, hogy ha bármilyen ellátási zavar jelentkezne.

Ha összeadjuk ezeket, kijön a 496,8 forintos benzinár, amiből összesen 258 forintot kap meg az állam. Gázolaj esetében az összeg 252,7 forint lesz.

Kiskereskedéseknél 2,3 százalékos, míg nagykereskedéseknél 4 százalékos árréssel számolhatunk, így ha ezeket a tételeket kivonjuk a végösszegből, marad a benzin esetében körülbelül 206, a gázolajnál 227 forintos termelői ár. Ezt jelentős részben a globális olajár mozgatja, és mivel Magyarországra külföldről érkezik az üzemanyag, a forint árfolyamának változásra is extrém változásokat tud előidézni.

A Magyar Ásványolaj Szövetség összesítése szerint idén a harmadik negyedévben 320 millió liter 95-ös benzint és 574 millió liter dízelt adtak el az országban. Ugyanilyen fogyasztással a negyedik negyedévben

102 milliárd forint jövedéki adó és 122 milliárd forint áfa érkezne az államkasszába.

A helyzetre nem jelent megoldást az, ha egyszerűen nem ülünk autóba, hiszen a drágulást azok is megérzik, akiknek autójuk sincs:

a plusz kiadás beépül a szállítási költségekbe is.

(hvg.hu nyomán)

Valódi Hírek