FRISS: Elfogadta a parlament Szabó Tímea gigabüntetését, amit Kövér László szabott ki rá

A párbeszédes képviselő a Fudan megépítése ellen tiltakozott júniusban.

Korábban mi is beszámoltunk róla, hogy Kövér László házelnök június végén 9,6 millió forintra büntette Szabó Tímeát, amiért június 15-én a párbeszédes képviselő egy Fidesz-logóval összemontírozott kínai zászlót mutatott fel és tűzött ki a pulpitusra a Parlamentben, így tiltakozva a Fudan Egyetem megépítése ellen.

A parlament a keddi ülésén

114 igen, 47 nem szavazattal és két tartózkodás mellett fogadta el a Szabó Tímeára kiszabott közel 10 millió forintos büntetést.

A döntés indoklása szerint a Párbeszéd frakcióvezetője figyelmen kívül hagyta a képviselői vélemények kifejezésének módjára, helyére és idejére vonatkozó házszabályi rendelkezéseket, cselekménye miatt az ülés rendes menete is megakadt, hátráltatta és zavarta az – éppen az ő felvetéseire választ adó – államtitkári felszólalást.

A csökkentés összegénél azt is figyelembe vette a házelnök, hogy a képviselővel szemben ebben a ciklusában nem először kell szankciót alkalmazni a házszabályi rendelkezéseket sértő cselekménye miatt.

Szabó Tímea a házelnöki döntés hatályon kívül helyezése érdekében a mentelmi bizottsághoz fordult, amely nem adott helyt a kérésnek.

A képviselő ezt követően kérte a döntés parlamenti hatályon kívül helyezését, de az Országgyűlés annak fenntartásáról döntött.

A szavazás után a képviselő felállt a helyén,

egy fehér pólót viselt, amelynek ugyanaz volt a mintája, mint ami miatt megbüntették.

„Mindegy, mennyire büntet a házmester, akkor is, most is, a jövőben is harcolni fogok az ellen, hogy Orbánék kínai gyarmatot csináljanak hazánkból”

– kommentálta a büntetését Szabó a Facebookon.

Valódi Hírek