Dobrev Klára: Törvényben fogom előírni, egyenlő munkáért egyenlő bér járjon a nőknek is (+videó)

A nők problémáit is a politika asztalára fogja tenni a baloldal miniszterelnök-jelöltje.

„Mint már oly sokszor, a tegnap esti miniszterelnök-jelölti vitában is elhangzott Márki-Zay Péter szájából az a mondat, hogy >>egyáltalán nem hátrány ma Magyarországon nőnek lenni<<„

– idézte a jobboldali miniszterelnök-jelölt szavait Dobrev Klára a csütörtöki sajtótájékoztatóján.

A DK-s miniszterelnök-jelölt azzal folytatta, Márki-Zay kijelentésével Magyarországon legalább ötmillió nő nem ért egyet.

Dobrev elmondta, a frissen diplomázott, iskolát végzett női munkakeresők sok esetben hátrányból indulnak, mivel a munkaerőpiacon azzal szembesülnek, hogy férfitársaiknál nehezebben tudnak elhelyezkedni, hiszen „a munkaadók attól félnek, hogy ha gyereket vállal, akkor a gyereknevelés miatt kiesik a munkából”.

„Még el sem kezdtük a felnőtt életet és már hátrányba kerülünk” – mondta a baloldali miniszterelnök-jelölt, hozzátéve, ugyanez folytatódik később is,

hiszen a magyar nők 18 százalékkal kevesebbet kapnak ugyanazért a munkáért, mint férfitársaik.

„Szerintem ez tarthatatlan, igazságtalan és ráadásul mi, nők sokszor többet is dolgozunk. Ezért azt javaslom, hogy

a DK képviselői nyújtsák be az egyenlő munkáért egyenlő bért javaslatát.

Ez arról fog szólni, milyen jogszabályokkal és milyen ellenőrzésekkel kell garantálni, hogy soha ne fordulhasson elő Magyarországon az, hogy egy nő kevesebb bért kap ugyanazért a munkáért, mint egy férfi”

– közölte Dobrev Klára, hozzátéve, hasonló javaslatot 2019-ben Izlandon is elfogadtak.

A DK miniszterelnök-jelöltje szerint emellett fontos az is, hogy a bérek mellett a nyugdíjak közötti szakadékot is csökkentsék, hiszen – mint mondta – a férfiak és nők nyugdíja között még a béreknél is nagyobb a különbség.

„Az időskori szegénységnek női arca van, általában idős asszonyokat érint. Ha a nyugdíjkorrekciós programmal ezen nem segítünk, akkor tovább fogjuk fenntartani ezt az igazságtalan rendszert”

– mondta Dobrev, aki szerint Magyarországon hátrány nőnek lenni, mert „egy szegényebb és nehezebb vár rájuk”.

„Azért is szeretném megnyerni az előválasztást, hogy végre Magyarországon is tudatosan és nagyon határozottan kezdjünk el foglalkozni a nők problémáival is”

– jelentette ki.


.

Valódi Hírek