OEVB: Hétfőn megdőlt a legmagasabb hétköznapi részvételi rekord az előválasztáson

Közel 85 ezre szavaztak a második forduló második napján.

Ismét rekordközeli számban szavaztak Magyarország első országos előválasztás második fordulójában. Egyedül szeptember 25-én járultak ennél többen személyes vagy online szavazópontokhoz – írja az Országos Előválasztási Bizottság a kedd reggel kiadott közleményében.

Közlésük szerint hétfőn a sátrakban 68.284-en, míg az interneten keresztül 16.497-en adták le szavazatukat.

Összesen tehát 84.781 polgár voksolt hétfőn arra, hogy Dobrev Klára vagy Márki-Zay Péter legyen a 2022 után kezdődő új korszak miniszterelnöke.

Ez az eddigi legmagasabb hétköznapi részvételi szám az országos előválasztáson. Az összesített részvétel két nap után 163.393 fő.

Az OEVB hozzáteszi, a magas számokból is látható, hogy az előválasztás biztos kezekben van, a szavazás fennakadások nélkül folyik országszerte, holott az előválasztási háttérrendszert naponta érik terheléses támadások.

Az előválasztást szervező aHang és a pártok informatikusainak hála a szavazási rendszer továbbra is stabilan, üzembiztosan működik. A szavazást lebonyolítók az első fordulónál is komolyabb figyelmet fordítanak arra, hogy a választást szabályosan bonyolítsák le a személyes szavazópontokon is.

A második fordulóban az ország összes szavazópontján minden szavazásra jogosult személy érvényesen tud szavazni. A megnövekedett operátori kapacitásoknak hála, jelentősen lerövidült a videós azonosítás várakozási ideje is – írja a Bizottság.

A második forduló első napján, vasárnap összesen 78.612 ember voksolt az előválasztás második fordulójában.

(Kiemelt kép: Előválasztás 2021/Facebook)

 

Valódi Hírek