92 millió forintért indít kampányt a kormány, hogy magyar elnöke legyen az ENSZ-közgyűlésnek

Szijjártó Pétert bízták meg, hogy intézkedjen az ügyben.

A kormány péntek este tette közzé azt a határozatot, amely szerint idén és jövőre összesen 92 millió forintot fordítanak arra a kampányra, amely azért indul, hogy Magyarország állítson jelöltet az Egyesült Nemzetek következő évi, 77. ülésszakára – írja a hvg.hu.

Amennyiben sikerül elnyerni, 2022-23-ban további 660 millió forintot költenének „az elnöki tisztség betöltéséhez szükséges kiadások fedezetére”.

Az Orbán Viktor által aláírt határozatban egyúttal a kormány felhívja a külgazdasági és külügyminisztert, Szijjártó Pétert, hogy tegye meg a szükséges intézkedéseket és az elnöki poszt elnyerése érdekében szükséges kampány lefolytatására.

A tisztséget jelenleg Abdulla Shahid, a Maldív-szigetek külügyminisztere tölti be. Legutóbb 1982-1983-ban volt magyar elnöke az ENSZ-közgyűlésnek, akkor Hollai Imrét, a Lázár György-kormány külügyminiszter-helyettesét érte a megtiszteltetés.

A hvg azt írja, a közgyűlés elnöke valóságos politikai hatalmat nem gyakorol, de minden ország számára nagy megtiszteltetés és presztizsnyereség, ha egy évig az ő képviselője irányítja a tanácskozást, amelyen rendszerint felszólal a 193 tagállam csaknem mindegyikének vezetője.

(hvg.hu nyomán)

Valódi Hírek