Bajban a kormány: Félnek a pedagógusok haragjától, ezért kapkodva belengették a béremelést

Fellázadhatnak a munkaviszonyok miatt.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma tájékoztatta a Népszavát a 2020/2021-es tanévben frissen elhelyezkedő, pályakezdő pedagógusok számáról. A tárca közlése alapján nagyságrendileg 2100 pedagógus helyezkedett el a közoktatási és köznevelési intézményekben.

A Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke, Totyik Tamás lesújtónak nevezte az adatokat. A 2018/2019-es tanévben a magyar egyetemeken 8026-an szereztek diplomát pedagógusképzésen, és kicsivel több mint 6000-ren helyezkedtek el.

A jelenlegi adatok rámutatnak, hogy

folyamatosan csökken a frissen elhelyezkedő pedagógusok száma.

A diplomát szerzettek és frissen elhelyezkedők száma közti különbség arra utal, hogy sokan a végzettség megszerzését követően el sem helyezkednek a szakmájukban.

Totyik egy korábbi interjúban már felhívta a figyelmet a pedagógusszakmában tapasztalható áldatlan állapotokra. „Jelenleg tizenkétezer főállású pedagógus, egyéb dolgozó hiányzik a közoktatásból, de a nyugdíjazások és a pályaelhagyás miatt a mostani 146 ezres létszám a következő öt évben körülbelül 22 ezer fővel fog csökkenni.

Miért is lenne vonzó nettó 150 ezer forint egy fiatal számára?

— tette fel a költői kérdést a PSZ alelnöke.

Orbán Viktor a mai rádióinterjúban bejelentette, komolyabb bérrendezésre csak 2023-ban van esély, azonban a választási ígérgetések közepette 10%-os béremelést lengetett be 2022. január 1-jére. Kérdés, hogy vannak-e még olyanok, akik számára nem nyilvánvaló, hogy

az osztogatás alamizsna Orbán hatalomban maradásáért.

(Index/Nyugati Fény)

Valódi Hírek