Itt a rendelet: A vártnál is több pénzt osztanak szét Orbánék a nyugdíjasok között novemberben

Lesznek, akik közel 100 ezer forintos bevételhez jutnak az év végén.

Csütörtök éjszaka a Magyar Közlönyben jelent meg az Orbán Viktor által aláírt 80 ezer forintos nyugdíjprémiumról és a kiegészítő nyugdíjemelésről szóló rendelet – írja a 24.hu.

Eszerint november 1-jétől (január 1-jei visszamenőleges hatállyal) 1,2 százalékkal kell emelni az öregségi nyugdíjat, az özvegyi nyugdíjat és további 25 fajta ellátást. Az e rendelet alapján emelendő, 2021. novemberre járó ellátásokat a jogosultak számára már emelt összegben kell folyósítani.

A csütörtöktől hatályos rendelet szerint a január–október hónapokra járó emelés összegét, illetve a tizenharmadik havi nyugdíjra vagy tizenharmadik havi ellátásra való jogosultság esetén az arra járó emelés összegét a novemberre járó ellátással egyidejűleg, egy összegben, hivatalból kell folyósítani.

A rendelet emellett azt is rögzíti, hogy idén, egyszeri alkalommal, a magyar gazdaság kiemelkedő teljesítményére tekintettel novemberben 80 ezer forint nyugdíjprémiumot fizetnek egységesen. Azaz a választások előtt a legalacsonyabb összegű nyugdíjban részesülők is jogosultak az egyszeri juttatásra.

A Portfolio korábban arról írt, visszamenőleges nyugdíjemelés mértéke viszont

lényegesen meghaladja a várakozásokat és azt a mértéket, ami a törvényből szigorúan következne.

A januári kötelező 3%-os emelést ugyanis a kormány két lépcsőben összesen 1,8 százalékkal pótolja ki az elszálló infláció miatt.

A portál szerint a korrekciót az első nyolchavi infláció, valamint a már végrehajtott nyugdíjemelés (3,6%) különbözetéből kell levezetni. Augusztusban az első nyolchavi infláció 4,3% volt, ami alapján arra lehetett számítani, hogy kompenzáció 0,7 százalékpont lesz, amihez képest ez a pótlólagos nyugdíjemelés jóval nagyobb, közel duplája.

Így a kormány gyakorlatilag 4,8%-os idei éves inflációig kompenzálta a nyugdíjasokat.

Eszerint a kormány mostani döntése éves szinten 21 750 forintnyi pluszbevételt jelent az átlagnyugdíjban részesülő nyugdíjasoknak.

Ehhez hozzáadódik a minden nyugdíjasnak szánt 80 ezer forintos nyugdíjprémium, így ezek az érintettek akár 100 ezer forintnyi egyszeri jövedelemhez is juthatnak az év végén.

(24.hu/Portfolio nyomán)

Valódi Hírek