Durvul a kiberbiztonsági para: Államilag támogatott hackertámadásra figyelmeztetett oknyomozó újságírókat a Google

Két újságíró is kapott figyelmeztető emailt.

Tovább durvul a kiberbiztonsági para, csütörtök reggelre két magyar oknyomozó újságíró is kapott olyan levelet a Google-től, amelyben államilag támogatott hackertámadásra figyelemzteti őket a techcég.

Elsőként az Átlátszó főszerkesztője, Bokody Tamás észlelte a különös levelet, majd Lőke András, az ittlakunk.hu felelős szerkesztője, a tényfeltáró újságíró Transparency-Soma-díj zsűrijének elnöke számolt be ugyanerről a Facebook oldalán.

„Van rá esély, hogy ez egy téves riasztás, de úgy gondoljuk, hogy kormány által támogatott támadókat észleltünk, akik megpróbálták ellopni a jelszavát. Ez a Gmail-felhasználók kevesebb mint

0,1%-ával fordul elő.

Nem fedhetjük fel, hogy mi adta a tippet, mert a támadók tudomásul veszik és megváltoztatják a taktikájukat, de ha valamikor sikerrel járnak,

hozzáférhetnek az adataihoz vagy más lépéseket tehetnek a fiókját használva”

– áll a figyelmeztetésben.

A Google biztonsági blogja szerint 2012 óta küldenek ki ilyen figyelmeztetéseket azoknak, akikről azt gondolják hogy célponttá váltak. A részletekbe azonban nem mennek bele, hogy miért a kormány vagy az állam támogatott hackertámadás.

Egy tavalyi adat szerint minden nap több mint 270 célzott vagy kormányok által támogatott támadócsoportot követnek nyomon több mint 50 országból.

A célponttá vált felhasználók többféleképpen tudnak védekezni: erős jelszó, kétfaktoros autentikáció és hardverkulcs.

Az Átlátszó egyébként a Pegasus-ügyben is érintett volt. A szupertitkos izraeli kémszoftverrel, mint ismert magyar kormánykritikus újságírókat, és üzletembereket is lehallgathatott az Orbán-kormány. Az ügyet a kormány tagadta.

Valódi Hírek