A volt amerikai nagykövet úgy tudja, Orbán kormányzása az ország történetének egyik legsikeresebb időszaka

David Cornstein nem győzte dicsérni Orbánt és kormányát.

Orbán Viktor 11 éves kormányzása Magyarország demokratikus történetének egyik legsikeresebb időszaka

– erről írt véleménycikket az Amerikai Egyesült Államok volt budapesti nagykövete, David Cornstein a Newsmax című konzervatív amerikai magazinban.

Az MTI által szemlézett cikkében a volt diplomata arról írt, hogy szerinte Magyarország „egy gyönyörű ország csodálatos emberekkel, akik szeretik az amerikaiakat”.

Cornstein szerint Magyarországnak virágzik a gazdasága, miközben a megélhetés körülbelül feleannyiba kerül, mint más európai országokban. Állítása szerint, ha az amerikai médiában megjelent cikkek alapján kialakult kép mentén döntött volna Magyarországról, valószínűleg nem fogadta volna el a nagyköveti tisztséget.

„Ahogy szövetségeseink többsége, Orbán kormánya sem tökéletes, de a miniszterelnök a nemzet hosszú távú érdekeit szem előtt tartva, az észszerűség mentén határozza meg politikája körvonalait”

– fogalmazott a volt amerikai nagykövet.

Szerinte Orbán a vállalkozás szabadságának biztosításával, a szabályozások csökkentésével, az adócsökkentéssel és egyéb olyan lépésekkel, amelyekkel Donald Trump előző amerikai elnök is egyetértene, fellendítette a gazdaságot.

Orbán előtt az ország nyolc évig nyögte a szocialista kormányok rossz vezetését – állapította meg Cornstein, aki azzal folytatta, hogy a járvány előtt a hazai össztermék (GDP) növekedése alapján Magyarország Európa legjobban teljesítő országai közé tartozott, a munkanélküliségi ráta példátlanul alacsony, mindössze 3,7 százalék.

Az egykori diplomata példaértékűnek nevezte a magyar kormány adópolitikáját, a bevándorlásellenes fellépést, és megértő volt azzal kapcsolatban is, hogy Orbán egyre szorosabbra fűzné Magyarország kapcsolatát Oroszországgal.

A volt nagykövet szerint ugyanis miközben az Egyesült Államokban élőkből gyakran rosszallást vált ki Budapest és Moszkva szoros viszonya, az Oroszországtól energetikailag függő Magyarország számára biztonsági szempontból elengedhetetlen, hogy kulturált viszonyt ápoljon Moszkvával.

„Ezzel együtt a NATO-tagság is meghatározó szerepet tölt be az ország biztonságpolitikájában. Orbán sokszor hangoztatta, hogy szeretne javítani a NATO és Oroszország viszonyán, hiszen ha Nyugat és Kelet acsarkodik, Magyarország veszít. Bölcs szavak”

– írta David Cornstein az MTI szemléje szerint.

(via mti)

Valódi Hírek